Dit zijn de mogelijke oorzaken waarom je telefoon of tablet niet meer op laadt of langzaam op laadt: Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op.
Ga naar de Instellingen van je telefoon. Tik nu op Apparaatonderhoud > Batterij. Kies nu Geavanceerde instellingen. Zoek nu op Snel opladen via kabel en schuif de schakelaar zodat deze blauw/geactiveerd is.
Als je oplaadt met een USB-kabel die aangesloten is op een computer, zal de spanning lager zijn dan die van een authentieke Samsung lader, wat resulteert in langzaam opladen. Voor het beste resultaat gebruik je een originele Samsung lader.
De gemakkelijkste manier om te kijken of je batterij defect is door deze uit je toestel te halen. Je kunt dan vrijwel direct zien of de accu is opgezet. Als je toch twijfelt of de batterij is opgezet kun je het testen door de batterij te spinnen op een vlakke ondergrond.
Batterijen kunnen getest worden met behulp van een multimeter of een speciale batterij tester. Deze testers zijn verkrijgbaar in hele simpele uitvoering voor 1 (mini) penlite met 1 led die gaat branden als de batterij voldoende capaciteit bezit.
Kun je kijken of hij ook zo traag oplaadt met de Samsung oplader van je man? Meestal wordt dit probleem namelijk veroorzaakt door de oplader. Probeer de adapter bij voorkeur rechtstreeks in het stopcontact te stoppen, dus zonder eventuele verlengsnoeren of stekkerdozen er tussen.
De oplaadpoort van uw telefoon veilig schoonmaken
Steek de tandenstoker voorzichtig in de poort en beweeg deze rond om het vuil losser te maken. Inspecteer de poort met een felle lamp en gebruik de tandenstoker om voorzichtig loszittend vuil te verwijderen.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij elke melding gaat het scherm aan, en dat kost energie. Gebruik een adblocker en vermijd apps met reclame. Schakel Batterijbesparing (Android), Spaarstand (Samsung), of Energiebesparingsmodus (iPhone) in.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat. De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Bij snelladers zit die omvormer in de laadpaal zelf, waardoor de stroom direct bruikbaar is. Er wordt dus direct gelijkstroom in je auto gepompt, en dat scheelt een hoop tijd. Snellaadpunten hebben vaste kabels met verschillende typen stekkers. Je kunt je eigen laadkabel dus in je auto laten liggen.
Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar omdat auto's steeds sneller kunnen snelladen en de accucapaciteit van nieuwe elektrische auto steeds meer toeneemt, sta je in de toekomst alleen maar korter langs de weg te laden.
De Galaxy S7 Edge kan met de snellader in 100 minuten worden opgeladen van 0% tot 100%. Met de draadloze oplader duurt dit 160 minuten. In de praktijk kan de oplaadtijd verschillen, afhankelijk van de omstandigheden tijdens het opladen en de toestand van het apparaat.
De Samsung 45W snellader is de snelste oplader die Samsung heeft. Let er wel op dat lang niet alle Samsung smartphones 45 watt ondersteunen. Alleen de topmodellen zoals de Samsung Galaxy S22 Plus of Ultra zijn compatibel met deze oplader. Binnen een halfuur zit er al 70% in de telefoon!
Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Net als bij iPhones zitten de batterijen van de meeste Android-telefoons ingebouwd. Hierdoor moet je eerst de behuizing openmaken. Je hebt hiervoor in ieder geval een kruiskop-, pentalobe- en plattekopschroevendraaier nodig. Ook is het handig om een pincet te hebben.