Artikel 64 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt dat een gerechtsdeurwaarder geen exploot mag uitbrengen tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Ook mag geen exploot worden uitgebracht op een zondag of op een algemeen erkende feestdag.
Een deurwaarder mag alleen ambtshandelingen verrichten tussen 7 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds. Verder zijn bepaalde dagen uitgesloten. Op zondagen en algemeen erkende feestdagen mogen in principe geen ambtshandelingen worden verricht.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten. Tenzij de President van de Rechtbank verlof heeft gegeven om op alle dagen en uren ambtshandelingen te verrichten.
Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken. Hij kan ook spullen beschrijven die hij door uw raam ziet, bijvoorbeeld een televisie. De deurwaarder geeft dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Soms worden mensen ook uit huis gezet door een deurwaarder. Dat gebeurt vooral bij een ernstige huurachterstand en soms met een achterstand met het betalen van hun hypotheek. "Dat gebeurt niet zo regelmatig als een beslaglegging. In Nederland wordt 300.000 keer per jaar beslag gelegd.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
7. Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld.
Kamer voor gerechtsdeurwaarders
U kunt alleen naar de tuchtrechter als uw klacht gaat over hoe de deurwaarder zijn werk doet. Bijvoorbeeld over het leggen van beslag of de kosten die de deurwaarder maakt. U kunt niet naar de Kamer voor gerechtsdeurwaarders voor: brieven van een incassobureau.
Het duurt ongeveer 2 weken voordat de eerste zitting is geweest. Zodra de rechtbank vonnis heeft geveld, overhandigt de rechtbank het vonnis aan beide partijen. Indien de veroordeelde niet tot betaling overgaat kan de gerechtsdeurwaarder bevel tot betaling doen. Vervolgens heeft je klant maximaal 48 uur om te betalen.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Artikel 64 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt dat een gerechtsdeurwaarder geen exploot mag uitbrengen tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Ook mag geen exploot worden uitgebracht op een zondag of op een algemeen erkende feestdag.
De bank bevriest uw rekening en geeft uw saldo door
Er kan dan nog wel geld op de bankrekening gestort worden, zoals uw loon. Maar u kunt er niets meer afhalen. Uw bank geeft binnen 2 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit heet een 'verklaring'.
De gerechtsdeurwaarder kan sinds 1 april 2021 beslag leggen op “onvindbare” auto's, motoren, scooters, aanhangwagens en caravans. Het komt regelmatig voor dat de gerechtsdeurwaarder op zoek is naar een voertuig van een schuldenaar maar het voertuig ter plaatse niet aantreft.
Een deurwaarder is als enige in Nederland bevoegd om beslag te leggen op inkomsten, loon of salaris, op banktegoeden of op roerende en onroerende zaken. Ook mogen wij tot ontruiming van woningen en bedrijfspanden overgaan.
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen.
De beroepsgroep gerechtsdeurwaarders staat onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Zij controleert de naleving van wettelijke voorschriften en de in verordeningen vastgelegde beroeps- en gedragsregels.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op spullen van uw (huwelijks) partner. Maar dit mag alleen als de veroordeelde in gemeenschap van goederen in gehuwd. De gerechtsdeurwaarder mag dan beslag leggen op goederen, vermogen of het salaris van de huwelijkspartner.
Voor een gerechtsdeurwaarder beslag kan leggen op je woning moet hij een vonnis van de rechter hebben of een ander document met dezelfde kracht als een vonnis. Bij beslag op onroerend goed beschikt een schuldeiser vaak over zo'n document: de notariële akte van een hypothecaire lening.
Als een deurwaarder beslag komt leggen, kan dit op de goederen die bij u in huis aanwezig zijn. Bij schulden van uw kind kan de deurwaarder alleen beslag leggen op goederen die het eigendom van uw kind zijn. Voorkom beslag op uw goederen. U moet rechtsgeldig kunnen aantonen dat die goederen uw eigendom zijn.
Wat we u in ieder geval wel kunnen vertellen, is dat we de voordeligste gerechtsdeurwaarder van Nederland zijn! In Nederland is het in principe zo geregeld dat degene die in gebreke is gebleven, de schuldenaar, de deurwaarderskosten moet betalen.