Maak het bed van je baby kort op. Leg het laken en de deken overdwars zodat je deze kunt onderstoppen tot ónder het matras. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Kies liever voor een extra deken dan voor verwarming aan op de babyslaapkamer.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Baby's die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
De beste slaapkamertemperatuur voor baby's is tussen de 16 en de 18 graden. Dat is vergelijkbaar met de ideale temperatuur voor volwassenen, die is namelijk tussen de 15 en 19 graden.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Als je kind geen zieke indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
Warmte. De temperatuur van de babykamer kan het beste tussen de 16ºC en 18ºC liggen. Meestal heeft je baby dan geen kruik nodig. Het is geen enkel probleem als je baby koude handjes heeft.
Tip bij koude handen baby
Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Een lichaamstemperatuur onder de 27°C is zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid.
Er zijn diverse manieren om te achterhalen of je baby het te koud heeft. Dit kan bijvoorbeeld door de temperatuur op te meten. De temperatuur van je baby hoort tussen de 36,8 en 37,2 graden Celsius te zijn. Is de temperatuur lager dan heeft je baby het te koud.
Baby's. Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt. Want op die leeftijd hebben kinderen minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging groter.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Wat is de ideale slaaptemperatuur voor een baby'tje? De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18°C. Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt.
Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Als je kind geen zieke indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.