Een toost is een heildronk op het bruispaar. Daarom wordt de toost niet uitgesproken door het bruidspaar, maar door bijvoorbeeld de ceremoniemeester of een familielid of vriend(in) van het bruidspaar.
Het is gewoonlijk dat een van de getuigen een toespraak geeft. Het is daarom erg handig om te overleggen met alle getuigen wie een toespraak gaat houden, waar het over gaat of dat er meerdere getuigen een speech gaan houden, jullie kunnen dit eventueel ook samen gaan houden.
Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo. Ik wil graag een toost uitbrengen op de geboorte van Lina. Laten we toosten op haar verjaardag!
Proosten (ook wel een toost genoemd) doet men gewoonlijk bij bevestigen van de heilwens met een heildronk, dat wil zeggen dat men drinkt op iemands welzijn, waaronder de goede gezondheid.
Het zelfstandig naamwoord toost betekent 'het drinken op iemands gezondheid, waarbij enige woorden worden gesproken', 'heildronk', 'feestdronk'. In plaats van de woordcombinatie een toost uitbrengen kan ook het werkwoord toosten gebruikt worden.
Door te toosten doen alle zintuigen mee
Je kunt de drank namelijk zien, proeven en ruiken en het glas voelen. Om ook het laatste zintuig (horen) te plezieren, worden de glazen tegen elkaar getikt. Zo geniet je nog meer van je biertje of je glas wijn.
Bij speciale gelegenheden toosten of proosten we op iemands welzijn of goede gezondheid. Proost komt ook van het Latijnse woord 'Prosit', wat 'het strekke u tot voordeel' betekent. Voorafgaand aan het proosten spreekt er iemand een heilwens uit.
Bij sommige gelegenheden proosten we voor het drinken. Dat doe je niet als je met iemand aan de cola of koffie zit, maar meestal op een feestje of in een kroeg en dan met alcohol.
De Belgen wilden rond 1830 niet meer bij Nederland horen. En zo ontstond de Belgische Opstand en scholden de Belgen de Nederlanders uit voor kaaskoppen.
Een toespraak houden op de bruiloft is een eervolle taak. Bruiloftsgasten die vaker een speech verzorgen zijn de beste vriend of vriendin van het bruidspaar, de ouders, de getuigen en de ceremoniemeester.
Houd daarom toespraken zo kort en krachtig mogelijk. De voorkeur gaat uit naar 5-10 minuten. Het lijkt misschien kort, maar vooral als je zenuwachtig bent kunnen toespraken sneller gaan dan je in eerste instantie in gedachten had.
' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Het is lastig om hier een concreet aantal aan vast te hangen, maar over het algemeen is zo een vier speeches de standaard.
Wist u overigens dat proosten met een glas water niet op prijs wordt gesteld. De Grieken geloven dat dit ongeluk brengt. Dan maar beter met een leeg glas of een glas gevuld met wijn voor de show, dan het ongeluk over een tafel uitstrooien.
Proost in het Russisch
Ook de Russen proosten graag op hun gezondheid en zeggen bij het heffen van hun glas dan ook “Nashe zdoróvje“.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.
Internationaal “gezondheid” wensen
Frankrijk: “A tes souhaits” (op je wensen) en bij een tweede nies “à tes amours” (op je liefdes). Italië: “Salute”. Deze uitspraak is overigens in Spanje, naast “Jésus”, ook gebruikelijk om daar te zeggen.
De meest waarschijnlijke oorsprong van het proosten is echter dat er in de middeleeuwen nog vaak uit een gezamenlijke beker werd gedronken. Toen mensen steeds meer ieder uit een eigen beker konden drinken, werden de bekers toch nog even bij elkaar gehouden. Hiermee werd het groepsgevoel vastgehouden.
Geschiedenis en oorsprong van de toast
Volgens een andere wijdverbreide legende vindt dit ritueel zijn oorsprong in het oude Griekenland in de 6e eeuw v. Chr. In die tijd van veroveringen en koninkrijken was vergiftiging een van de meest gebruikelijke en doeltreffende manieren om iemand te vermoorden.
Cheers is een Amerikaanse komische televisieserie, die zich afspeelt rondom en grotendeels in de gelijknamige bar Cheers in Boston. De serie liep van 1982 tot 1993 en werd geproduceerd door Paramount Television in opdracht van NBC. De makers waren James Burrows en de broers Glen en Les Charles.
De schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee.
Proosten = proosten (ook wel een toost genoemd) doet men gewoonlijk bij bevestigen van de heilwens met een heildronk, dat wil zeggen dat men drinkt op iemands welzijn, waaronder de goede gezondheid.