Blauw combineren met neutrale basiskleuren
Wit, grijs en zwart, maar ook bruine tinten vormen steeds een mooie match met blauwe kleuren.
Het donkerblauwe overhemd of de donkerblauwe blouse is een mooie keuze op een zwarte pantalon. Je verzacht opnieuw het zwart, waarmee in dit geval de aandacht bovendien meer uitgaat naar jouw bovenlichaam.
Natuurlijke kleuren zoals wit, grijs, beige, crème en zwart zijn ook zeer geschikt. Uw look zal opvallender en contrastrijker zijn met felle kleuren zoals zonnegeel, pink en roze, paars of grasgroen. Bordeaux of taupe passen er ook goed bij.
#2: Blauw combineren met andere blauwtinten
Dat geldt ook voor blauw. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichtblauwe kleur of een grijsblauwe kleur als hoofdkleur, en daarbij combineer je dan diverse andere tinten blauw zoals donkerblauw, petrol of indigo.
Donkerblauw associëren we met betrouwbaarheid, leiderschap en gezag. In de kleurpsychologie worden mensen met een voorliefde voor donkerblauw qua persoonlijkheid geschetst als: ambitieus, intellectueel, eerlijk, betrouwbaar, analytisch, zakelijk en als harde werkers.
Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam. Het vertraagt de menselijke stofwisseling en produceert een kalmerend effect.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Zwart is heel goed te combineren. Wil je in het donkere thema blijven, kies dan voor bijvoorbeeld donkergroen, diepblauw of bruin. Hou je juist meer van contrastwerking? Dan is een felle kleur zoals rood, oranje of geel misschien iets voor je.
Zwart is een basiskleur en kun je daarom heel goed combineren met wit, grijs, taupe of bruin maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, roze, rood, groen, petrol, blauw, paars, oranje of turquoise.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Je kunt een donkerblauwe broek eindeloos combineren aangezien deze kleur behoort tot het basis kleurenpalet. Met wit, zwart, rood, grijs en neutrale tinten als camel en taupe kun je in combinatie met donkerblauw eigenlijk nooit de mist in gaan.
Combineer een zwarte pantalon bijvoorbeeld met een witte blouse. Maak je zakelijke outfit helemaal af met een nette veterschoen. Daarnaast is de zwarte jeans onmisbaar in de kledingkast van iedere man, omdat hij mega veelzijdig is. Combineer deze broek met je favoriete hoodie, t-shirt of een stoer overhemd.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
Blauw en bruin zijn complementaire kleuren. Dat zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Door het contrast gaan ze heel goed samen, omdat ze elkaar versterken. Een combinatie maakt je outfit spannend en verrassend.
Harmonieuze kleuren
Paars en donkerblauw bij elkaar is niet zo hard als het contrasterende paars en geel, maar past wel even goed bij elkaar. De harmonieuze kleuren rood, oranje en geel, met de tertiaire kleuren rood-oranje en oranje-geel ertussen maken een mooi en rustig geheel.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Ook meubels van fluweel, ribstof of teddystof hebben een warme uitstraling en kan je prima combineren voor een warme uitstraling. Kleuren die goed passen bij zwart en taupe zijn basiskleuren als grijs, (warm) wit en bruin.
Vloeken mag
Oranje met roze, blauw met groen: lange tijd waren dit vloekende combinaties en zouden ze gevoelsmatig niet door één deur kunnen.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.
Zwart: als jouw favoriete kleur zwart is, ben je hoogstwaarschijnlijk artistiek en gevoelig. Ook al ben je geen echte introvert, je deelt je geheimen en details over je leven niet met veel mensen.
Geel. Geel is evenwel een magische kleur voor zij die leiden aan depressies.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.