Doe in een stevige zak water met schoonmaakazijn of citroenzuur en bind de zak om de douchekop. Laat ruim een halve dag weken, neem de restanten kalk af met een zachte schoonmaakdoek en spoel goed door. Vergeet ook niet om de kop af te drogen.
Als je niet al te veel kalk op de douchekop hebt, kun je de douchekop ontkalken met natuurazijn. Het is minder zuur en minder sterk dan schoonmaakazijn maar nog steeds werkt het goed als ontkalker. Giet azijn in een teiltje of schaal en leg daar de douchekop in.
Laat een emmer of wasbak vollopen met 1/3 deel water en 2/3 deel natuurazijn. Dompel de douchekop vervolgens volledig onder water en laat het in de emmer weken. Minimaal een aantal uur, maar liefst een hele nacht laten weken.
Zorg dat alle kalkaanslag onder een mengsel van half water, half azijn of citroensap staat. Laat het mengsel koken en laat het mengsel daarna afkoelen voor je het weggiet. Spoel je waterkoker om met schoon water tot je geen azijn of citroen meer ruikt.
Tip #3: Schoonmaakazijn
De douchecabine ontdoe je simpel van hardnekkige kalk. Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Je kunt een half kopje soda (zuiveringszout) gebruiken als anti-kalk en- schoonmaakmiddel. Of kies voor een bekertje witte azijn of schoonmaakazijn. Beide kun je in het zeepbakje deponeren of rechtstreeks in de trommel.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
Maak uw douchewand schoon met schoonmaakzijn
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water.
Zo gaat u te werk: neem een emmer of grote bak en vul deze met 2 delen water 1 deel citroenzuur of schoonmaakazijn. Leg de douchekop in de bak of emmer en laat het liefst een halve dag weken. Verwijder na het weken met een zachte doek de laatste kalkrestjes en spoel en droog hem goed af.
Met schoonmaakazijn kun je kalk in je douchecabine goed verwijderen. Doe wat schoonmaakazijn in een plantenspuit en besproei de douchecabine hiermee. Je kunt om ervoor te zorgen dat de azijn er niet afdruipt, keukenpapier tegen aanleggen zodat het schoonmaakazijn meer tijd heeft om in te werken.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water.
Gewone goedkope azijn doet zijn werk goed bij het ontkalken van koffie en waterkokers. Schoonmaak azijn is beter voor vlekken op je vloerkleed/bedekking en kan gewoon koud aangebracht worden.
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Laat een emmer vollopen met 2/3 deel azijn en 1/3 deel water. Laat de chromen douchekop vervolgens minimaal een paar uur in de emmer liggen. Het beste is om de douchekop een hele nacht in de emmer te laten liggen, zo verwijder je de meeste kalk.
Er bestaat ook schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong, maar het advies blijft dat het niet voor consumptie is. In schoonmaakazijn wordt maar liefst tweemaal zoveel azijnzuur gebruikt als bij gewone natuurazijn. Daarnaast kan het ook methanol bevatten.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water.
Het nadruppelen van de douche wordt veroorzaakt door het krimpen van de slang als het water dat achterblijft afkoelt. Dat effect werkt zowel bij goedkope kunststof slangen als luxe metaal omwonden slangen die van binnen ook van kunststof zijn.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels. Laat dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Bij zeepresten en kalkaanslag doe ik vaak eerst wat water met azijn op de aanslag, even laten intrekken, en daarna poetsen met een tandenborstel. Werkt fantastisch. Ook de randjes van de douchedeur of de randjes van de waspak of het putje maak ik regelmatig schoon met een tandenborstel.
Leg je glazen in warm water met een scheutje azijn. Spoel je glazen vervolgens af met schoon water en de kalkaanslag is in de meeste gevallen weg.
Verwijder kalkvlekken met witte azijn.
Voor lichte kalkvlekken is witte azijn erg handig. Zo is het perfect om bijvoorbeeld kalk uit je waterkoker te verwijderen. Voor het gebruik is het belangrijk om eerst gelijke hoeveelheden water en azijn te mengen in een drukspuit.
Meng twee eetlepels baking soda met een kopje azijn en roer dit vervolgens goed door elkaar. Dep met een microvezeldoek in het papje en poets de glazen douchewand schoon. Spoel het glas af met water en droog vervolgens af en maak de douchewand droog met een doek of een trekker.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Soda is bijvoorbeeld niet geschikt voor aluminium, antiek of wasachtige oppervlakken, omdat het deze kan beschadigen. Ook mag je soda niet gebruiken voor het reinigen van marmer en andere poreuze steensoorten, omdat het de steen kan eroderen.