Wanneer je niet weet door welk insect je bent gebeten, kun je eerst kijken naar de kenmerken van de beet: Hoeveel bultjes zijn er te zien? Waar zitten de bultjes? Is de huid rondom de bultjes opgezwollen en/of pijnlijk of juist gevoelloos?
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Je herkent een insectenbeet door jeuk, pijn, zwelling, rode vlekken op de huid en een allergische reactie. Behandelmogelijkheden zijn een verkoelende gel smeren op de plek van de beet, het gif eruit zuigen en het verwijderen van een teek met een tekenpen of tang.
Bij een muggenbeet zul je vooral jeuk ervaren, maar doordat je huid bij een dazenbeet dus letterlijk een een stukje wordt opengebeten zul je ook een scherpe pijn ervaren en zal zich een schijfvormige zwelling rond de beet vormen. Ben je allergisch voor steekvliegen, dan zal deze zwelling zelfs nog heftiger worden.
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
Een horzel heeft namelijk geen angel of scherpe tanden. Daarom hoef je niet te vrezen voor een horzelsteek. Wel moet je uitkijken voor dazen en hoornaars (grote wespensoort). Als je daardoor gestoken wordt, kun je er flink last van krijgen.
Dazenbeet herkennen
Op de plek van de dazenbeet is een uitgesneden wondje te zien, omdat de daas de huid open snijdt. De plek van de beet zal opzwellen. Ook kan de huid rood worden en opzwellen.
De beet van een bedwants voel je niet. Op de plek van de beet ontstaat een klein bultje. Dit lijkt op een muggenbeet. Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar.
Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels.
Wanneer je niet weet door welk insect je bent gebeten, kun je eerst kijken naar de kenmerken van de beet: Hoeveel bultjes zijn er te zien? Waar zitten de bultjes? Is de huid rondom de bultjes opgezwollen en/of pijnlijk of juist gevoelloos?
Voor de meeste mensen is het leed snel geleden. Sommige personen zijn echter gevoeliger voor het insectengif en ontwikkelen forse lokale reacties (de zogenaamde 'large locals'), waarbij soms zelfs een heel ledemaat kan opzwellen. Na 24 uur is de zwelling op zijn hoogtepunt, maar ze kan tot wel een week aanhouden.
Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid. Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier.
Behandel een spinnenbeet door deze te desinfecteren, te koelen en te verbinden waarna je de beet goed in de gaten houdt. Neem contact op met je huisarts als de klachten verergeren, als de spin door je huid heen heeft gebeten of als je veel pijn ervaart.
Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn. Meestal is bijensteek niet gevaarlijk, maar als je allergisch bent aan bijengif kan je een ernstige reactie krijgen (anafylactische schock).
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Hoe ziet een beet van een spin eruit? Op de plaats van de beet kan roodheid en zwelling van de huid optreden en kan de huid warm aanvoelen. Soms kan de huid op de plaats van de beet gaan zweren of kan er een roodpaarse blaar ontstaan. Andere veelvoorkomende verschijnselen na een spinnenbeet zijn: uitslag, jeuk.
Horzelbeet/dazenbeet herkennen
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
Heeft de persoon een wespensteek in de mond, hals of nek? Wees alert en bel direct 1-1-2 wanneer iemand benauwd lijkt te worden. Dit klinkt misschien heftig maar door de zwelling kunnen de luchtwegen afgesloten worden waardoor verstikkingsgevaar een direct risico is.
Het gif is vergelijkbaar met dat van andere wespen, maar de angel van de hoornaar is langer en breder, waardoor hij dieper in de huid doordringt en rechtstreeks in een bloedvat terecht kan komen. Daardoor kan de steek van een hoornaar pijnlijker zijn dan die van een wesp.
Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Deze komt momenteel enkel in het verre oosten voor. Zeker niet te verwarren dus met de Aziatische hoornaar die af en toe bij ons voorkomt.
Vellinga: “Een wespensteek wordt vaak herkend door een plotselinge, felle pijn gevolgd door een branderige of jeukende, rode zwelling. Het kunnen meerdere steken zijn door één wesp. In de meeste gevallen zullen de klachten binnen enkele uren spontaan zakken en is een bezoek aan de arts niet nodig.”
Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif.
Bij sommige mensen verdwijnt de pijn en de jeuk van een wespensteek al na een paar dagen. Bij andere mensen kan het tot nog twee weken duren, afhankelijk van hoe gevoelig de huid is voor steken of beten van insecten in het algemeen.