Ze observeren de mensen om hun heen, luisteren aandachtig en laten pas meer van zichzelf zien als ze hun op hun gemak voelen. Dit gebeurt ook als ze verliefd worden. Ze nemen graag de tijd iemand beter te leren kennen en vinden het fijn als de liefde langzaam groeit.
Het grootste kenmerk van een introvert is dat je naar binnen gekeerd bent: in jezelf. En dat betekent niet dat je verlegen bent en niet van sociale gelegenheden houdt. Maar je denkt gewoon erg veel na en je hebt af en toe een dagje voor jezelf nodig.
Introverts krijgen energie van betekenisgeving en zingeving. Ze willen iets doen wat een verschil in de wereld maakt (of dit nu klein of groot is maakt niet uit). Veel introverte mensen kunnen hun energie opladen door dagelijks aan hun eigen doelen te werken. Zo kun je doelen opstellen die altijd vóór jou werken!
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen. Als introvert persoon kun je vaak goed luisteren.
Zowel introverte als extraverte mensen zijn nodig op de werkvloer. Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren.
En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, je kunt jezelf wel trainen om mensen aan te spreken op netwerkevents, uit je comfortzone te treden en veel sociale evenementen te doen, maar je persoonlijkheid verander je niet: je blijft een introvert met extraverte punten.
Misschien niet zo gek als je bedenkt dat volgens schattingen zeker een kwart (tot de helft) van de bevolking 'introvert' is. Ongeveer de helft is een extravert type en zo'n 24 procent is een zogenoemde 'ambivert', oftewel een beetje van beiden (zie kader). Een echte minderheid kun je de introverten dus niet noemen.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.
Introverte mensen hebben meestal geen behoefte aan veel sociale contacten. Ze verkiezen diepgaande gesprekken en een kleine groep vrienden waarmee ze een sterke band hebben. Uit een recente studie blijkt dat hechte vriendschappen een gunstig effect hebben op onze fysieke gezondheid.
Introvert definities
Uitspraak: [ɪntro'vɛrt] als je je gevoelens vooral voor jezelf houdt Voorbeeld: `Introverte mensen zijn rustig, zeggen niet veel en zijn liever alleen dan in een gezelschap.
Introvert en verlegen zijn wordt vaak als hetzelfde gezien, maar dat is niet zo. Introverte mensen zijn niet bang voor een sociale omgeving, maar hebben gewoon liever betekenisvol contact met een kleiner groepje mensen. Ze hebben er vrede mee om in die comfort zone te blijven.
Het grote verschil tussen introversie en verlegenheid is dat jongeren die introvert zijn geen 'angst voor vreemden' kennen. Globaal gezien zegt introversie eerder iets over de manier waarop een persoon energie opdoet.
Ten eerste zorgt alone-time ervoor dat je meer waardering krijgt voor jezelf. Je leert houden van je eigen gezelschap. En het tweede punt: je leert ook alle dingen waarderen die je haalt uit relaties met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen weet je soms weer wat je mist.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Echt alleen kunnen zijn, helpt jou bovendien vooruit in het leven. Het voelt soms wellicht wat oncomfortabel, maar het is ook ontzettend leerzaam. Door alleen te zijn leer je jezelf beter kennen. Je ontdoet jezelf van invloeden en prikkels van buitenaf, waardoor je in contact komt met jezelf.
Wikipedia zegt het als volgt: “Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn.” Het verschil tussen introvert en extravert is dus groot.
Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Asociaal gedrag kan bewust optreden, zoals in geval van vandalisme, maar ook onbewust door onwetendheid of onverschilligheid. Ook een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan bijdragen aan asociaal gedrag. Mensen met asociaal gedrag proberen vaak ook sociaal contact met andere mensen te vermijden.
1. De Sociale Introvert. Als jij een sociaal introvert bent, chill je liever met jezelf op de bank dan dat je een groot gezelschap opzoekt. Niet omdat je zo verlegen of saai bent, maar omdat jij je eigen gezelschap gewoon goed kan waarderen.
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.