Vitamine K-antagonisten zijn bloedverdunners. Ze worden ook wel coumarines genoemd. Vitamine K-antagonisten zorgen ervoor er minder stollingsfactoren aangemaakt worden en daardoor stolt het bloed minder snel.
De vitamine K antagonisten (VKA's) werken vitamine K tegen. Zo zorgen ze er indirect voor dat het bloed minder snel stolt en verlagen ze de kans op trombose.
Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken.
Vitamine K remmende bloedverdunners vergroten risico op artrose. Bepaalde bloedverdunners veroorzaken een sterk verhoogd risico op artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het gaat om verdunners die de aanmaak van vitamine K afremmen.
Medicijnen die uw bloed verdunnen (bloedverdunners, antistollingsmedicijnen) Medicijnen die uw bloed verdunnen zorgen dat het bloed minder of langzamer stolt. Ze voorkomen dat er klontjes bloed (stolsels) ontstaan die ergens anders een bloedvat kunnen afsluiten. Er zijn sterke en minder sterke bloedverdunners.
In kamille zit een werkzame stof met de naam Coumarine, deze stof staat bekend om zijn bloedverdunnende eigenschappen, en wordt ook in veel bloedverdunners gebruikt. Een te grote hoeveelheid kamille zou dus een te grote dosis Coumarine in het bloed kunnen veroorzaken.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Pas op als je galstenen hebt of bloedverdunners gebruikt.
Gember kan de afgifte van een stofje genaamd galzuur verhogen. Heb je problemen met je galblaas of galstenen, pas dan ook op met (grote hoeveelheden) gember. Gember verdunt je bloed, dus pas op als je bloedverdunners gebruikt.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt.
Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer. In de volksmond heet dit dan dat het bloed dunner is.
Het bloedplasma
Het plasma is het vloeibare deel van het bloed. Het bestaat voor 90% uit water en vervoert alle bloedelementen. De overblijvende 10% bevat de lipoproteïnen, de albumine, de stollingseiwitten en de immunoglobulinen.
Natuurlijke bloedverdunners die kunnen helpen om een bloedstolsel te voorkomen. Druiven (rijk aan flavonoïden die zorgen voor een bloedverdunnende werking). Omega-3-vetzuren (verminderen de bloedplaatjesactiviteit, de rijkste bronnen zijn walnoten, vis, pompoenpitten).
Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag. Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
De vitamine K-remmers maken het bloed minder stolbaar, maar laten genoeg stollingsfactoren over om ons lichaam bij bijvoorbeeld een wondje te beschermen. Als u voor het eerst een diep-veneuze trombose (trombosebeen) hebt doorgemaakt krijgt u doorgaans voor 3 tot 6 maanden vitamine K remmers voorgeschreven.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep ...
Gember stimuleert je spijsvertering
Gember heeft een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember.
Knoflook kan een suikerverlagend en bloedverdunnend (2,3) effect hebben.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG.
Ibuprofen bij bloedverdunners
Aangezien deze pijnstiller ook bloedverdunnend werkt, mag hij niet in combinatie met bloedverdunners worden gebruikt.
Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Het korte antwoord: ja, dat kan.