Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Als u de gegevens van een onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen raadpleegt, kunt u ook te weten komen of ze voldoende solvabel is. Een onderneming kan immers in moeilijkheden verkeren waardoor haar voortbestaan in gevaar komt.
Hoe vraag ik omzetcijfers op van een bedrijf? De omzetcijfers van een bedrijf maken deel uit van het jaarverslag en zijn te vinden in een uittreksel bij de Kamer van Koophandel of een kredietrapport.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit.
Dan kunt u dat opzoeken in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Ieder bedrijf en rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting) in Nederland moet zich inschrijven in het Handelsregister.
Deels wordt de winst uitgekeerd aan belanghebbenden via tantièmes en bonussen (aan werknemers) en dividend (aan aandeelhouders). Ook kan een deel van de winst aan het eigen vermogen toegevoegd worden, als reserve voor de toekomst of voor investeringen op een later moment.
Algemeen streef je best naar het aanhouden van een current ratio tussen de 1,5 en 2 omdat niet alle kortlopende activa (onmiddellijk) kunnen worden omgezet in geld om eventuele schulden te betalen. Vlottende activa: voorraden, handelsvorderingen, overige vorderingen en liquide middelen.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf worden vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om te bepalen: wat is een bedrijf waard? Het gaat daarbij om formules als: 4-6 x de nettowinst. 0,75 – 1,2 x de jaaromzet.
Gemiddeld rekenen ondernemers op 8,8 keer de winst. In de praktijk ligt dat niveau een stuk lager.
Solvabiliteit berekenen
Je berekent de solvabiliteit of het solvabiliteitsratio van je bedrijf als volgt: deel het eigen vermogen door het totaal vermogen. De uitkomst doe je keer 100%. Dan krijg je de solvabiliteit. Het eigen vermogen is bezittingen (activa) minus schulden (passiva).
Je kunt dit checken door het uittreksel te downloaden bij de Kamer van Koophandel. Hier staan deze gegevens op. Je kunt ook de financiële gegevens downloaden. Hiervoor dien je wel geregistreerd te zijn bij de Kamer van Koophandel.
Financiële gezondheid
Een onderneming is solvabel als ze alle verplichtingen, zowel kortlopend als langlopend, kan betalen bij de opheffing van de onderneming. De onderneming moet dus al haar vreemd vermogen kunnen betalen met de verkoop van de activa.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 is goed. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig als het gaat om liquiditeit. Voor de quick ratio geldt dat een uitkomst van 1 of hoger goed is.
Over het algemeen wordt je bedrijf financieel gezond beschouwd als je current ratio minimaal 1,5 is. Bij een current ratio hoger dan 2 heb je veel liquiditeit, die je wellicht beter in je bedrijf kunt investeren.
Solvabiliteit
Zo maak je duidelijk in welke mate je bedrijf schulden op lange termijn kan betalen. Een financier eist dat een startende ondernemer ook eigen vermogen inbrengt, meestal is dat minstens 30%. In bepaalde branches zoals horeca kan dat oplopen tot 50%.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Je kunt je werkkapitaal berekenen door de vlottende passiva van de vlottende activa af te trekken. De vlottende activa bestaan uit debiteuren, voorraad (inkoopprijs) en liquide middelen; de vlottende passiva uit crediteuren en andere kortlopende schulden.
Als zzp'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.
Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2021 over een winst tot €30.439,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.
Je kunt als ondernemer in een eenmanszaak gewoon geld storten vanuit je zakelijke rekening naar je privé rekening. Bij een overschrijving is het wel handig als je hier een omschrijving aan geeft waaruit blijkt dat dit een privé onttrekking is.