Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.
Naast dat het zonde is van je zwangerschap, kan een onbehandelde prenatale depressie ook negatieve gevolgen hebben voor de baby. Onderzoek heeft aangetoond dat als je depressieve klachten ervaart tijdens je zwangerschap, je kindje een grotere kans heeft op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Vanaf ongeveer 23 weken kan je baby gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt, de kans is groot dat hij naar je hand toekomt en er tegen schopt. Als hij niet reageert kan het zijn dat hij slaapt, probeer het dan later nog eens. Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen.
Het vruchtwater heeft verschillende functies. Zo is het een goede buffer tegen de buitenwereld en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur van de baby. Sommige vrouwen voelen rond deze tijd vlinders, plopjes of vreemde schokjes in hun onderbuik. Dit is het kindje dat beweegt!
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
De kracht van muziek
Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Sowieso zit je kind erg goed verpakt in de baarmoeder. Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.
Connectie met baby in je buik
Een manier om zo'n connectie te maken is simpelweg even rustig te gaan zitten of liggen en je handen op je buik te leggen en aan jouw kindje te denken. Je kunt tegen hem of haar praten of zelfs een liedje zingen. Wat ook kan helpen is om een dagboek voor jouw baby'tje bij te houden.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Stress heeft invloed op jezelf en op de baby in je buik
Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby. Overmatige stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling, waardoor jij of je baby in nood komt. Na de geboorte kan je baby ook minder goed omgaan met stress.
Het zijn je hormonen. Omdat de hormoonhuishouding in je lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, heb jij last van vervelende gevoelens en emoties! Hormonen hebben namelijk invloed op hoe je je voelt. Dat herken je misschien wel van periodes rond je menstruatie.
Zelf zien we ook in onze praktijk dat vrouwen die echt heel druk zijn en veel stress ervaren, vaker wat eerder bevallen. Dit is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen of statistisch onderzocht, maar dat de afname van stress ook bijgedragen kan hebben aan de afname van vroeggeboortes, zou ons niet verbazen.
De stemmingswisselingen merk je voornamelijk in het eerste trimester van je zwangerschap. Het toppunt bevindt zich tussen de 6e en de 10e week. Hierna lukt het je lichaam steeds beter om zich aan de hormonen aan te passen en krijg jij zelf ook je emoties beter onder controle.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken.
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Een loslatende placenta geeft acute klachten. Je krijgt plotseling zeer hevige buikpijn en je buik kan zeer hard worden en blijven. Meestal gaat de pijn gepaard met veel vaginaal bloedverlies. Het bloedverlies kan zo groot zijn dat je ervan flauwvalt en later in shock raakt.
Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen. Je buikbaby hoort jouw stem, maar ook de stem van zijn vader, muziek en het blaffen van de hond. Hij hoort hoe je praat als je vrolijk bent, maar ook hoe je ruzie maakt of hoe je stem klinkt als je moe bent.
De placenta en de baby zijn aan elkaar verbonden via de navelstreng, met daarin een navelader en twee navelslagaders. Om voedingsstoffen uit te wisselen via de placenta stoot de trofoblast chorionvlokken af die zich in de baarmoederwand vestigen. Chorionvlokken nemen zuurstof en voeding op uit het baarmoederslijmvlies.
Een volmondig 'ja' is het antwoord op deze vraag. In het derde trimester kan een baby in de buik namelijk geluiden horen. Net zoals jij kunt relaxen en genieten van muziek, kan een ongeboren baby dat ook. Je kunt dus voor de geboorte al een baby naar muziek laten luisteren.
Je baby doet pipi
Het vruchtwater, dat gelukkig regelmatig wordt ververst, bevat… urine! Inderdaad, je kleine spruit doet pipi! De hoeveelheid per uur is ongeveer gelijk aan 2 eetlepels (30 milliliter).
In de baarmoeder kan je kind licht en donker onderscheiden, vooral als de buikwand dunner wordt naarmate de zwangerschap vordert. In licht of zon, kan je ongeboren kind bijvoorbeeld een roze schemering zien door de huid van de mama.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.