Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren.
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel 2 liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.
Rode druiven én druivenpitten bevatten sterke chemicaliën en antioxidanten die huidirritaties zoals psoriasis, eczeem en acne tegengaan. Ze bevatten ook een natuurlijk antihistaminicum dat werkt tegen de gevolgen van een allergische reactie.
Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel acne, de één meer dan de ander. Een heel enkele keer begint acne pas op volwassen leeftijd. Acne is een zichtbare huidaandoening, die behoorlijk vervelend kan zijn en psychische problemen kan geven.
Zoetigheden en wit brood triggeren acne
Niet alleen zuivel heeft invloed op het ontstaan van acne, maar ook enkelvoudige koolhydraten. Laat daarom ook zoetigheden en wit brood staan en kies altijd voor volkoren producten.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, tarwe, avocado's of noten kunnen leiden tot uitbraken met pukkeltjes (een symptoom van acne op de huid), veroorzaakt door een overgevoeligheid voor die voedingsmiddelen.
Gouden inhoud De enzymen die in de banaan zitten helpen de talgproductie van de huid te verminderen en daardoor onzuiverheden te beperken. Vitamine A en mineralen zorgen voor het tegengaan van een droge huid.
Studies hebben inmiddels aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten (met name magere melkproducten) en voedings-of genotsmiddelen met een hoge glycemische index, d.w,z, rijk aan snelle suikers. Het acne-dieet zou dus vrij moeten zijn van melkproducten en suikers.
Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in o.a. zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja's en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium ( tarwekiemen, vette vis en ...
Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, en hierdoor kan uiteraard acne ontstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat talg cruciaal is voor het behoud van een gezonde huid, omdat het de huid gehydrateerd en goed gesmeerd houdt en de huidbarrière ondersteunt (3).
Goede bronnen van gezonde vetten zijn: extra vierge olijfolie, extra viergewalnotenolie, vette vis, lijnzaad(olie), avocado's en noten. Ook de antioxidanten uit deze olierijke voedingsmiddelen (olijfolie bevat er heel veel!) zijn een echte weldaad voor de huid.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Welke ingrediënten verminderen acne? Ingrediënten die geschikt zijn voor een acne gevoelige huid zijn onder andere Salicylzuur, Glycolzuur, vitamine A, B, C en E. Elk ingrediënt heeft zijn eigen werking, maar samengevat remmen deze ingrediënten je talgproductie en herstellen je buitenste huidlaag.
Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Mogelijk heeft dit te maken met het fermentatieproces dat deze producten ondergaan. Dit zou eventuele hormonale effecten verminderen.
Chocola en suiker zijn boosdoeners
Zo is het niet de cacao zelf, maar is het de zuivel en de suikers uit chocola die voor onzuiverheden zorgen. Suiker stimuleert de productie van talg. Het is dus ook verstandig om snoep, koek en andere zoetigheid te vermijden.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage blijft de aandoening langer bestaan.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft.
Het voorhoofd is een van de delen van het gezicht waar je vaker puistjes krijgt. Dit komt doordat het voorhoofd deel uitmaakt van de T-zone. Daarom is de huid hier vaak vetter, waardoor de kans groter is dat de poriën verstopt raken en er puistjes op het voorhoofd verschijnen.
Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken. Cafeïne maakt dat je je alert en wakker voelt, maar leidt ook tot een grotere stressreactie in het lichaam.
Jezelf behandelen met benzoylperoxide gel helpt vaak. Deze gel koop je zonder recept bij de drogist of apotheek. Als dat niet helpt, kun je andere medicijnen tegen acne krijgen via de huisarts. Bijvoorbeeld een andere gel, crème of lotion.
Verder is het zo dat volle melk meer oestrogeen bevat dat de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.