Mannetjes nijlganzen beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de mannetjes een beetje af.
Die zijn echt agressief, ze beschermen hun kroost. Als je een gans hoort blazen, dan ben je al snel geïntimideerd."
De ganzen in de formatie schreeuwen om de ganzen die vooraan vliegen aan te sporen en hen aan te moedigen de vaart erin te houden. Daarbij hebben ze 10 soorten geluiden om te communiceren, afhankelijk van de situatie waarmee ze worden geconfronteerd.
Ganzen zijn gevoelige dieren en erg trouw, ze hebben een partner voor het leven. Als ze hun partner verliezen kunnen ze enorm rouwen en zullen ze roepen om hun maatje. Het zijn echte groepsdieren en ze zullen elkaar herkennen ook als een gans is weggeweest en na enige tijd weer terugkomt.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen.
Ganzen verjagen uit de tuin
Oranje werkt goed bij het verjagen van watervogels zoals ganzen. Ook ganzen verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers ganzen. Een goed voorbeeld hiervan is de Black Hawk kite.
Agressieve ganzen
Zet langzaam stappen achteruit en zorg ervoor dat je geen bedreiging uitstraalt. Schreeuwen of in paniek raken verergert de situatie juist, doordat de ganzen dit als extra dreiging zien. Blijf dus kalm en probeer stilletjes de situatie te verlaten.
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood.
' Kan een gans je verwonden? 'Met hun vleugel en snavel kunnen ze redelijk wat doen. Kneuzingen door een klap van een vleugel komen zeker voor.
Ganzen die in groepen leven, kennen net als kippen een hiërarchie. Zijn de verhoudingen bepaald, dan zullen de dieren niet of in elk geval minder vaak met elkaar vechten. Alleen tijdens het broedseizoen kunnen genten nog wel eens ruzie met elkaar maken over nestplaatsen.
Ganzen zijn territoriale vogels. Als je het terrein van de gans op loopt zal de vogel je achtervolgen en soms zelfs aanvallen. Als een gans zich agressief gedraagt, loop dan rustig weg.
Ganzen zijn slim en leren snel dat geluiden of wapperende vlaggen geen echte bedreiging zijn. Om ze weg te houden van de gewassen wordt een groep ganzen verjaagd door één of enkele dieren te schieten. De groep zal dan niet snel terugkeren. Wanneer dit mag verschilt per gans en per gewas.
Grote groepen ganzen trekken namelijk ieder najaar vanuit de poolstreek naar ons land of verder zuidwaarts om te overwinteren. Vanaf november trekken de ganzen met miljoenen tegelijk vanuit bijvoorbeeld het noorden van Rusland of Lapland zuidelijker Europa in.
De belangrijkste oorzaken voor ziekte bij tamme ganzen zijn vuil zwemwater of een vuile ganzenweide en verkeerde voeding. Tekenen die erop kunnen wijzen dat een gans iets mankeert zijn onder andere een afwijkend verenkleed, hangende vleugels, vermagering, zich afzonderen, veel slapen of schudden met de kop.
Ganzen en zwanen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Ze doen dat om verschillende redenen. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter.
De ouders houden ze nog wel warm en bewaken ze. Voedsel zoeken doen ze echter zelf. Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan. Bij naderend gevaar zullen ganzen luid gakken.
“Vlees van oudere ganzen kan je best roken of gebruiken in stoofpotjes. Van jongere ganzen zijn vooral borstfilets goed te bereiden, die kan je gewoon bakken. De bouten hebben wat meer structuur en lenen zich vooral tot stoofschotels of konfijten in vet.” Ook restaurants serveren niet snel een ganzenfilet.
Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Geef ze in het legseizoen ook wat kippengrit en stort ergens een hoopje bouwzand waar ze het hele jaar door bij kunnen. Jonge ganzen van 1 tot 4 weken eten korrelvoer met minimaal 18 tot 20% eiwit.
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
Ganzenkuikens worden geboren uit bevruchte ganzeneieren die worden uitgebroed. Dit uitbroeden duurt ongeveer vier weken. De vrouwtjesganzen maken eerst een nestje op de grond, dat ze bekleden met dons. Dit dons plukken ze uit hun eigen borst.
'Ze vliegen in het donker en kunnen elkaar niet goed zien. Al kunnen vogels veel beter zien dan mensen. Ze houden contact door te gakken. '
Het dier zal in bij kippen geen goed onderkomen krijgen. Omdat het dier op de grond slaapt en daar is het nu te koud voor en de kippenmest is ook slecht voor zijn verenpak. De veren zullen verkleven waardoor de kale huid dan onbeschermd is. Niet doen dus.
Dat zijn voornamelijk grotere vogels en roofvogels, als kraaien, meeuwen, buizerds, arenden, haviken, valken en Europese oehoe's. De voornaamste reden hiervoor is dat er steeds minder natuurlijk leefgebied voor hen is en zij hun territorium met mensen moeten delen.
De natuurlijke vijand van de gans, de vos, wordt in Nederland intensief bejaagd. Vossen zijn geduchte predatoren van ganzenlegsels, kuikens en (soms) volwassen grauwe ganzen.