Naast overbieden komt ook blind bieden op een huis wel eens voor. Blind bieden houdt in dat je een bod op een huis doet zonder dat je het hebt bezichtigd. Bijvoorbeeld om andere kopers voor te zijn of omdat je niet meer kunt bezichtigen.
Een bod uitbrengen op een huis doe je niet zomaar. Het gaat om veel geld, dus het is belangrijk dat je dit bedrag ook echt kunt ophoesten (in de vorm van een hypotheek aangevuld met spaargeld en eventuele overwaarde of een schenking).
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod. Dit is niet altijd het geval. Twijfel je dus of jouw bod ook bij de makelaar of de verkoper is aangekomen?
In de fase 'onder bod'
Zoals ik al aangaf is er in de 'onder bod'-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken. Hij mag ook nog op andere huizen bieden.
Hoeveel je precies onder de vraagprijs kunt bieden is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van de omstandigheden en de waarde van de woning. Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt.
In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden. Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.
Een bod is bindend
Of het bod geaccepteerd wordt ligt aan de verkoper van het huis. Als de verkoper akkoord gaat, dan komt de verkoop tot stand. Gaat de verkoper niet akkoord met het bod en een tegenbod uitbrengt, dan vervalt het oorspronkelijke bod.
Ik kreeg een tegenbod van de verkoper
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
Een makelaar mag niet met een ander in onderhandeling treden, zonder het jou te laten weten. Als de makelaar jouw voorstel afwijst of zijn tegenvoorstel intrekt, is hij vrij om met een andere bieder de onderhandelingen te starten.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief.
Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod. Zorg dat je dan wel een eindtijd opneemt in je voorstel.
Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
Iedereen mag dus maar 1 bod doen. Alleen in dit geval weet iedereen tot wanneer ze de tijd hebben om dat te doen en dat het daarna klaar is. De verkopende makelaar ontvangt dan alle biedingen en zal als de tijd verstreken is, alles verzamelen en met de verkoper bespreken.
Bepaal de juiste doelgroep voor je huis
Als je dat goed doet kun je er vanuit gaan dat tussen de eerste 10 bezichtigingen de kopers van jouw huis zitten. Dus je moet weten welk type mensen of gezin een huis als dat van jou graag willen hebben, waar ze wonen en wat ze willen uitgeven.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Het bod dat je doet, moet juist zijn. Kijk hoeveel je onder of boven de vraagprijs kan bieden en doe dus een scherp bod, maar niet te scherp. De verkoper van het huis moet zich wel serieus genomen voelen. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je bod wordt afgeslagen en je geen tegenbod krijgt.
Als er meerdere kandidaat-kopers zijn die allen de vraagprijs willen bieden, dan kunt u die kandidaten zelfs tegen elkaar uitspelen om op die manier uiteindelijk een koopprijs te krijgen die boven de vraagprijs ligt. U mag wel geen echte veiling organiseren, zoals dat bij een openbare verkoop het geval is.
Als jij een particuliere woningkoper bent, dan is een bod niet bindend. In de wet is het schriftelijkheidsbeginsel vastgelegd. Dit houdt in dat er pas sprake is van een rechtsgeldige en dus bindende koop wanneer de overeengekomen voorwaarden in een door beide partijen getekende koopovereenkomst zijn vastgelegd.
De druk is wat van de woningmarkt. Nog maar 30 procent van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. Een jaar geleden gold dit nog voor 80 procent van de woningen.
Het Economisch Bureau van ABN AMRO houdt in 2023 rekening met een prijsdaling van 6%. Ook in 2024 verwacht het Economische Bureau een daling van 4%. Als het gemiddelde prijspeil op een lager niveau staat zal de interesse voor koopwoningen weer groeien.
Nu ligt het gemiddeld aantal bezichtigingen op 5,7. Ten opzichte van vorig jaar is dat maar liefst 44 procent lager. Het driemaandsgemiddelde van het eerste kwartaal ligt wel iets hoger dan in de periode december tot en met februari: 5,3 bezichtigingen.
Dit zijn de maanden mei, juli, oktober, november en december. Als de gemiddelde verkooptijd tot aan de overdracht gemiddeld 3 maanden is kun je concluderen dat er meer huizen in de lente en de herfst te koop worden gezet. In de maand december zijn er verreweg de meeste overdrachten.