Als je Limburg zegt, dan zeg je natuurlijk vlaai (v-l-o-a-j).
Kruimelvlaai, kersenvlaai, rijstevlaai, abrikozenvlaai, allemaal typisch Maastrichts, aan jou de keus. Eรฉn ding is zeker, smaken zal die. Naast dat je je eigen vlaai kunt scoren bij een van de bakkers in Maastricht, kom je een stukje vlaai ook regelmatig op de menukaart tegen.
Dit keer: 7 typisch Limburgse uitdrukkingen. Aomzeike (mieren), sjwelmensje (aardappel), pompestein (aanrecht) en kammezeualke (gilet) zijn woorden die steeds minder worden gebruikt in het dialect. Om ons geheugen op te frissen neemt Chapeau het Limburgs dialect nog een keer door.
Gewoon ๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ kan natuurlijk ook. In Vlaanderen is ๐ ๐๐๐๐๐ค๐๐ het gangbaarst. In veel dialecten wordt dat uitgesproken als 'sloppel', 'slรจppel' of 'sloapรจl'.
Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak.
Het is bakkerij Loven uit Roermond! Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks verraste L1-presentator Henk Hover, bekend van Henk Bakt, Jos en Jan Kemmeren en de rest van hun team tijdens een live-uitzending in zijn bakkerij. De jaarlijkse vlaaikeuring werd voor de veertigste keer werd gehouden.
Enne? Ja, dit is misschien wel het meest gebruikte woordje in Maastricht. Als iemand dit aan je vraagt, zeg je maar gewoon terug auch enne. Het betekent eigenlijk zoiets als: hoe gaat het met je en wordt vaak gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.
De Limburgse dialecten kennen een 'zachte g' [ษฃ] (stemhebbende velare fricatief), terwijl het standaard Nederlands zich typeert door een 'harde g' [ฯ] (stemloze uvulare fricatief).
De latere Limburgse dialecten vinden hun oorsprong in de oostelijke tak van het Oudnederlands, ook wel Oostnederfrankisch genoemd. Enkele van de vroegst bekende Nederlandse teksten zijn in deze variant geschreven, zoals bijvoorbeeld de beroemde Wachtendonckse Psalmen uit de 10e eeuw.
Zuurvlees, ook wel 'zoervleisj' in Limburg, is een klassiek streekgerecht. Een heerlijk stoofpotje waar vaak paardenvlees of runderpoulet voor wordt gebruikt. Ook gaat er vaak appelstroop doorheen om het vlees een zoetige smaak te geven. Livar varkensvlees is een echt Limburgs streekproduct.
Limburg, de prachtige provincie in het zuiden van het land, staat bekend om de glooiende heuvels, bourgondische gastvrijheid, authentieke dorpen, bruisend Maastricht en internationale topattracties. De regio is vanwege het on-Nederlandse landschap ook ontzettend geliefd bij vakantiegangers.
De jaarlijkse competitie tussen Limburgse en Brabantse bakkers om de beste vlaai af te leveren is ook dit jaar weer gehouden. Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks ging Henk Hover de winnaar verrassen. De winnaar van 2022 is bakkerij Snijders in Stramproy!
Vlaai eet je uit de hand. Klem de korst tussen je duim en pink en laat de punt op je middelvinger rusten.
Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes. Vooral met de gezonde leefstijlen van tegenwoordig, eet niet iedereen meer grote stukken vlaai.
Een taart is er dus in veel verschillende soorten en maten. Een vlaai heeft vaak dezelfde vorm en zelfde afmeting. Ook zit er een verschil in het soort deeg. Het deeg van een vlaai is vaak luchtiger dan een taart.
Nemen mensen afscheid van elkaar, dan komt Hoije (dag!) het meeste voor. Zo ziet u maar: begroeten in het Limburgs gaat nagenoeg hetzelfde als in andere Nederlandse provincies.
Joeks Betekenis: plezier,...
De eerste bewoners, althans van wie sporen zijn gevonden, waren neanderthalers die in de buurt van het huidige Maastricht bivakkeerden. Een belangrijke opgraving in Nederland werd tijdens de laatste twee decennia van de twintigste eeuw verricht in de Belvรฉdรจre-groeve bij Maastricht.