Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.
Ontbijtkoek. Ook en verantwoorde snack voor volwassenen, maar te veel suiker voor baby's. Ik neem daarom de versie met minder suiker, maar het is natuurlijk nog steeds niet goed… Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven.
Koop het liefste een gefileerde zalm, let op dat er geen graten meer inzitten. En zorg ervoor dat je deze helemaal gaar, bakt, stoomt of kookt. Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar.
Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden oud is.
Het is beter om uw baby niet te vaak chocolade te geven, omdat zijn spijsverteringsstelsel misschien nog niet rijp genoeg is om de cafeïne en suiker in chocolade te verteren. Geef uw baby ook niet de voorkeur aan te zoete smaken om slechte eetgewoonten te voorkomen.
Deze gel is handig wanneer je kinderen tandjes beginnen te krijgen. Maar deze gel kan ook de keel van je kindje verdoven, waardoor hij zich eerder verslikt. Laat je kind van vijf jaar of jonger geen klein en/of hard voedsel eten (zoals bijvoorbeeld noten, zaden, popcorn, snoepjes en gedroogde vruchten).
Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar uit analyse van niet door de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn.
De collectie bestaat uit chips, repen, snoepjes, koekjes, wafeltjes en nog veel meer! Genoeg keuze dus! Deze snacks zijn ook geschikt voor je kleintje, ze zijn namelijk voor kinderen vanaf 6 maanden, maar ook voor kinderen van 12 maanden zijn ze nog uitermate geschikt!
Je kunt beginnen met het geven van aardappel aan je baby vanaf 4-6 maanden oud, wanneer je begint met het introduceren van vaste voeding.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
Broodbeleg voor baby vanaf 10 maanden
vis. magere vleeswaren als kipfilet, kalkoenfilet of ham. stukjes groente of fruit, zoals aardbei, appel, komkommer of tomaat.
Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt: Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté.
Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing. Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant.
>> Voor alle zuigelingen is het advies: geef pinda en ei vóór de leeftijd van 8 maanden. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is, kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buikpijn, spugen, diarree. Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat, benauwdheid, verminderd bewustzijn.
Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties.
Helemaal geen dierlijke producten
Geef je kind dan een vitamine B12-supplement en vraag advies aan een kinderdiëtist. Het is erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen tekort komt, omdat je kind nog in de groei is. Hoe eet je gezond met minder vlees of vegetarisch?
Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf 4-5 jaar oud sushi kunnen eten, maar het is belangrijk om dit te bespreken met de kinderarts van het kind als je twijfels hebt. En je kunt uiteraard wel eerder beginnen met vegetarische sushi of Ook kun je, als je begint met sushi, beter niet te veel tonijn geven.