Hoe vergelijkbaar zijn Duits en Nederlands? De lexicale gelijkenis tussen Duits en Nederlands is ongeveer vergelijkbaar met Spaans en Italiaans. Terwijl Duits en Nederlands veel op elkaar lijken qua woordenschat, verschillen ze grammaticaal sterk van elkaar.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Ongeveer 55 tot 60% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate kennis van het Duits en er wonen 386.000 Duitsers in Nederland.
Linguistiek heeft dat met een mooi woord. Volgens de bron was het Nederlands (1500-1700) er eerder dan het huidige Duits (1700-nu).
Het Nederlands is hoorbaar verwant aan het Duits en aan het Engels, maar ook aan het Grieks en zelfs aan het Perzisch. Samen met nog zo'n 400 andere talen maken ze deel uit van de Indo-Europese talen, de grootste taalfamilie ter wereld.
Welke taal ligt het dichtst bij het Nederlands? Engels of Duits? Fonologisch gezien ligt het Nederlands dichter bij het Engels dan het Duits. Het Duits heeft de tweede Germaanse klankverschuiving ondergaan waardoor sommige medeklinkers anders zijn geworden.
Het is voor Nederlanders heel makkelijk om Duits te leren
Veel woorden, zinsconstructies en zelfs uitdrukkingen zijn hetzelfde. Dit komt doordat het Duits en Nederlands uit dezelfde Germaanse taal voortkomen. Nederlanders bereiken al na relatief korte tijd een hoog taalvaardigheidsniveau in het Duits.
Duits is makkelijk.
Het lijkt vaak op het Nederlands. Je begrijpt het daardoor al snel en als je er even voor gaat zitten kun je Duits ook goed (uit)spreken.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Nederlands heeft eenvoudigere grammatica en is lexicaal meer vergelijkbaar met Engels dan Duits. Daarom zou het juiste antwoord logischerwijs moeten zijn dat: Nederlands makkelijker is! Echter, het leren van een taal is niet alleen een kwestie van hoe vertrouwd de grammatica en woorden zijn met talen die je al kent.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
Hoeveel mensen spreken Duits? Ongeveer 130 miljoen mensen spreken Duits als moedertaal of tweede taal. Daarbovenop hebben 289 miljoen mensen wereldwijd Duits als vreemde taal geleerd, maar dat betekent niet per se dat ze heel goed Duits spreken.
Is Frans of Duits moeilijker? Voor de meeste Nederlanders is het makkelijker om Duits te kunnen dan Frans, omdat Duits meer op het Nederlands lijkt en ook makkelijker is qua uitspraak. Maar let op: het niveau Frans en het niveau Duits dat je op school leert is niet gelijk.
Leer de Meest Gangbare Taal in Europa
"Spaans staat erom bekend gemakkelijk te zijn, en Duits omdat het moeilijk is. De cijfers van Duitse studenten zijn echter beter dan die van mensen die ervoor kiezen om Engels te leren en een stuk beter dan de cijfers van Spaanse studenten.
In branches waar je meerdere talen moet spreken, denk aan diplomatie, staat Engels steevast op nummer 1. Met meer dan een miljard mensen die de taal goed beheersen is het Engels de internationale taal van de zakenwereld. In een eerder nieuwsbericht wezen we u er al op dat Frans leren een slimme zet is.
Wat maakt Duits moeilijk? De meeste leerlingen vinden de naamvallen het lastigste aan Duits, daarnaast hebben veel leerlingen moeite met de uitspraak. Omdat Duits net als Nederlands van een West-Germaanse taal af komt lijken de talen erg op elkaar.
Het duurt gemiddeld 44 weken en 1110 lesuren om dit soort talen onder de knie te krijgen. Als Nederlands en Duits zo op elkaar lijken, kan het in veel gevallen gemakkelijker zijn om Duits te leren spreken.
Waardering van het Nederlands in Nederland en Vlaanderen
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
De rijkste taal is de taal waarin je voelt en denkt, en voor de Nederlanders is zonder enige twijfel het Nederlands de rijkste taal ter wereld. Voor een Nederlandse schrijver geldt dat eens te meer.
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.