Examen doen tijdvak 2 / herexamens
Tijdvak 2 loopt van maandag 19 juni 2023 tot en met donderdag 22 juni 2023. Het examenrooster hiervan komt binnenkort online.
Volgens de regels van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) mag elke eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Een uitzondering hierop is als je door ziekte in het eerste tijdvak geen of niet alle examens kon maken. Dan mag je in het tweede tijdvak maximaal twee examens per dag alsnog maken.
Welke vakken mag je wegstrepen in 2023? Geen vakken. Deze zogeheten duimregeling is komen te vervallen, aangezien we weer terug gaan naar de examenregels zoals deze waren voor de coronacrisis.
De drie tijdvakken voor het CE
Oké, het is zover: donderdag 11 mei is de eerste dag dat jij je examens kunt maken. Het eerste tijdvak loopt tot en met dinsdag 30 mei. Goed om te weten is dat je de uitslag van het eerste tijdvak krijgt op woensdag 14 juni.
Herkansingen examens 2022: er zullen in totaal 2 herkansingen zijn. Vorig jaar (2021) waren dat er nog 3, maar voor de komst van COVID-19 was dit er nog 1. Het derde tijdvak verdwijnt: hierdoor hebben scholieren minder ruimte om examens te spreiden.
Voor de hoeveelheid herkansingen gelden er landelijke regels. Elk kind mag in principe maximaal één vak herkansen van het centraal examen. Er is een uitzondering wanneer je kind een of meerdere examens heeft gemist door ziekte. Dan mogen er in de herkansingsronde twee examens per dag worden gemaakt.
Leerlingen mogen één niet-kernvak wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Je mag maximaal een 4 en een 5 halen, wat inhoudt dat je drie onvoldoendes hebt ( een 5 is een onvoldoende en een 4 telt als twee onvoldoendes). Als je 3 compensatiepunten hebt (wat vanaf een 7 is), ben je geslaagd. Één compensatiepunt is een 7, twee compensatiepunten is een 8.
Wanneer is de examenuitslag 2023 bekend? De examenuitslag 2022-2023 is voor de meeste leerlingen op woensdag 14 juni 2023 bekend. Op 14 juni 2023 wordt de normering voor de centrale examens die je in mei maakt (het eerste tijdvak) bekendgemaakt.
Binnen je volledige jaar moet je 60 studiepunten behalen. Vier herexamens van 5 studiepunten betekent dus een derde van je jaartotaal. Dat is veel haalbaarder dan vier herexamens van 10 studiepunten, oftewel twee derde van je jaartotaal aan studiepunten.
Heb je veel herexamens, dan kun je afwegen of je ze allemaal meedoet of een selectie maakt. Veel hangt af van je persoonlijke situatie: je leerkredietstand, het aantal keer dat je een vak opnam, je CSE, je algemene slaagkansen in de richting, de energie die je nog hebt om opnieuw achter je boeken te kruipen…
Meestal heb je recht op 1 herkansing in hetzelfde schooljaar. De volgende herkansing is vaak gepland in het nieuwe schooljaar. Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen. De school mag meer kansen aanbieden, check daarom altijd bij je docent of in je OER hoe het op jouw school geregeld is.
Dat wil zeggen dat je tussen maandag 19 juni en donderdag 22 juni 2023 één examen mag herkansen. De exacte datum van deze herkansing zal in maart 2023 bekend gemaakt worden.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Leerlingen mogen zelf kiezen of ze een examen in het eerste of in het tweede tijdvak voor het eerst maken. In het derde tijdvak kunnen dan herkansingen gemaakt worden.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
De kernvakkenregel is een van de eisen waaraan je moet voldoen om te slagen voor havo of vwo. De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Komend jaar komt er een zogeheten duimregeling voor staatsexamenkandidaten die dat jaar hun diploma willen halen, inclusief leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Dat betekent dat deze groep een ongunstig cijfer uit 2020, 2021 of 2022 mag wegstrepen, als zij op die manier hun diploma kunnen halen.
Zo zijn bijvoorbeeld de vakken wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur- en scheikunde vaak verplicht en kan je eigenlijk niet zelf kiezen. In de schoolgids staat welke vakken een school aanbiedt.
Ben je voor de eerste keer gezakt voor je examen voor de auto? Dan mag je op zijn vroegst na 4 weken herexamen doen. Zo kan je werken aan je verbeterpunten.
Klopt het dat ik maar één herkansing heb? Ja, normaal gesproken mag iedere scholier na de centrale schriftelijke examens voor één vak één herkansing maken. Je kunt daarmee onvoldoendes wegwerken, om alsnog te slagen, maar je kunt de herkansingen ook gebruiken om een hoger cijfer te halen.