Maar Taibbi benadrukt dat na vijf, zes, zeven of acht jaar, één van de partners of allebei in een onrustiger vaarwater terecht komen. Waarom? De samen gecreëerde routine, normen en waarden werken niet meer. Dit omdat de eerste bovengenoemde behoefte zoals stabiliteit, veiligheid of een gezin vervuld is.
Taibbi legt uit dat in een relatie na vijf tot acht jaar een of beide partners in een onrustige fase terechtkomen. De samen opgebouwde routines, gewoontes en normen en waarden werken niet meer. Zaken als stabiliteit, veiligheid of gewoon een gezin zijn niet meer het belangrijkst. Er ontstaan nieuwe behoeftes.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
AMSTERDAM - De Seven Year Itch, een bekende uitspraak die vertelt dat na zeven jaar de eerste barstjes in een relatie ontstaan, is volgens recentelijk onderzoek niet waar. Het onderzoek, uitgevoerd onder 3.000 koppels, wijst dat de sleur pas veel later komt, namelijk na tien jaar en elf maanden.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
jeuk; jeukerigheid; kriebel; kriebeling.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Vermijd communicatie met je ex
Samen op de bank zitten, in bed liggen, noem maar op. Gewoon dat alles weer is, zoals het was. Maar dit is waarschijnlijk nu net datgene wat je niet moet doen. Je zou hoogstwaarschijnlijk weer in dezelfde valkuilen stappen, en daardoor verder van jezelf af komen te staan.
“Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Hoe lang stelletjes vanaf het daten gemiddeld wachten met trouwen, is 4,9 jaar. Gemiddeld wonen stellen daarvan 3,5 jaar samen, maar de onderzoekers hebben ook nog even op een rijtje gezet hoe lang elke "periode" in een relatie duurt.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem. Het is normaal dat aan het begin van een relatie niet van elkaar af kunt blijven en dat dit later wat minder wordt.
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Als je geen liefde meer krijgt van je partner, kan dat enorm veel pijn doen. Keer op keer voel je de afwijzing als een klap in je gezicht. Misschien ga je nog harder je best doen. Nog meer pleasen, nog meer toegeven in de hoop dat je een brokje liefde krijgt toegeworpen als je maar echt je stinkende best doet.
Als jullie samen zijn draait het vooral om zoenen, knuffelen en... sex. Een signaal van een rebound relatie kan zijn dat je nieuwe lief vooral op zoek is naar aandacht en niet alleen wil zijn. En dat is toevallig met jou, maar - hoe lullig het ook klinkt - had het ook met iemand anders kunnen zijn.
De veelvoorkomende werkwijze van mannen na een break-up
Sterker nog, in sommige gevallen reageren mannen pas een paar weken of maanden na de relatiebreuk. Over het algemeen zullen mannen meestal hun gevoelens begraven en verdergaan met het leven door een bewuste inspanning te leveren om onmiddellijk weer te gaan daten.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.