Een overmaat aan zuivelgebruik (melk, yoghurt, kaas) kan leiden tot een verstoorde verhouding tussen calcium en magnesium. Zuivel bevat veel calcium en weinig magnesium. Een verstoorde verhouding geeft onrust. Andere stoffen die magnesium uitputten zijn; frisdrank en een hoog zoutgebruik.
Vaak wordt een hoge zuivelconsumptie gezien als ongunstig voor de magnesiumbalans in het lichaam, omdat zuivel in verhouding veel calcium en weinig magnesium bevat. Een goede verhouding tussen calcium en magnesium in supplementen is 2:1 of nog beter is 3:2 gezien het veel voorkomen van magnesiumtekorten.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Neem 's avonds magnesium om de dag af te sluiten, magnesium draagt namelijk bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Neem 's ochtends magnesium voor een drukke dag, magnesium draagt namelijk bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Wat adviseert het Voedingscentrum? Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. In de Schijf van Vijf vind je de magere en halfvolle varianten zonder toegevoegd suiker.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
De juiste dosering magnesium
Wat is dan de juiste dosering voor magnesium? De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Beter slapen door magnesium
Net zoals het natuurlijke middel melatonine, is magnesium ook een natuurlijk slaapmiddel. Sterker nog, het kan met elkaar samenwerken. In combinatie met elkaar zorgen de twee stoffen voor een betere regulatie van je bioritme.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de activatie van de energiebrandstof van het lichaam, genaamd ATP. ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak moe bent.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Niet in combinatie met zuivel en calcium
Of zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk? Zorg dan dat er minimaal 2 uur zit tussen de inname van de multivitamine, calcium en zuivel. Calcium beperkt namelijk de opname van ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal dat in een WLS Multivitamine zit.
Wat is de relatie tussen magnesium en vitamine D? Magnesium en vitamine D werken in het lichaam samen. Het lichaam heeft een adequate hoeveelheid van het mineraal magnesium nodig om voor de absorptie en het metabolisme van vitamine D.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
De magnesium van het Kruidvat is magnesiumoxide. Die pilletjes wekken het idee dat je goed bezig bent met het aanvullen van een belangrijk mineraal, maar niets is minder waar. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daarom niet tot nauwelijks opgenomen in de lichaamscellen.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Magnesium kan helpen om de bloedvaten te ontspannen. Wanneer de bloedvaten gespannen zijn, moet het hart meer moeite doen met een verhoogde bloeddruk als gevolg. Het inhaleren van het magnesium is de meest effectieve manier om magnesium tot u te nemen en de bloeddruk weer naar een gezonde waarde te krijgen.
Magnesium draagt bij aan het behoud van gezond functionerende spieren. Zeker tijdens het ouder worden is dit belangrijk. De spierkracht en spiermassa nemen namelijk af met de leeftijd. Vanaf je vijftigste levensjaar verlies je ongeveer één tot twee procent spiermassa per jaar.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.