Interferentie is het samen of tegenwerken van golven op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Interferentie kan plaats vinden op het WiFi kanaal, wat kan zorgen voor een storing of het zelfs helemaal wegvallen van de verbinding. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen die bij WiFi kunnen zorgen voor interferentie.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
Heb je last wifi wat traag is, of steeds wegvalt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo zitten je muren in de weg, maar ook andere apparaten en zelfs het netwerk van de buren. Magnetrons, babyfoons en zelfs draadloze deurbellen kunnen je wifi-signaal verzwakken.
Allemaal problemen die meestal te wijten zijn aan: Het verkeerd plaatsen van met name de draadloze router. Een te grote afstand tussen router en apparaat dat verbinding wil maken met internet. Teveel storingen van andere apparaten in huis, zoals draadloze telefoons, babyfoons, gewapend beton en de magnetron.
Ga op je Android-telefoon naar Instellingen. Open de categorie Wifi. Selecteer de router waarmee je bent verbonden en bekijk de gegevens daarvan. Hier wordt aangegeven met welk wifibeveiligingstype je verbinding wordt beveiligd.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
De beste oplossing om het WiFi-bereik in huis te verbeteren, is om één of meerdere access points bekabeld op je router aan te sluiten. Voorwaarde hierbij is dat bekabeling aanleggen mogelijk is. Het voordeel van access points is dat ze een stabiele bekabelde verbinding hebben.
Interferentie is het samen- of tegenwerken van golven. Als twee golven samenwerken, en dus in fase zijn, wordt de amplitude groter. Als twee golven tegen werken, of in tegenfase zijn, wordt de amplitude juist kleiner. Bij een hologram wordt de fase van het licht vastgelegd, daardoor ontstaat een 3D beeld.
Hoe werkt een jammer? Een jammer zendt een 'breedbandig' signaal uit dat radioverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Dit signaal zorgt ervoor dat GPS-signalen of de ontvangst van de mobiele telefoon niet meer werkt. Hierdoor beperken jammers de betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid van draadloze toepassingen.
Hoe groot is het wifi-bereik? In theorie reikt het wifi-signaal 300 meter ver, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver. De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik.
Zo werkt internet via het stopcontact
De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van je router. Deze powerline adapter vangt het wifi-signaal op en zet dit om naar een internetsignaal dat via het stroomnetwerk bij je thuis verstuurd wordt.
Hoe veilig is jouw wifi thuis? Als je thuis met je wifi-netwerk verbonden bent, dan is deze draadloze verbinding meestal beveiligd met een wachtwoord van je router. Iemand van buitenaf die dit wachtwoord niet heeft kan het draadloze netwerk bij jou thuis niet zomaar infiltreren en afluisteren.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Daarnaast kunnen routers verouderen. Het apparaat gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee. Daarna kan het zijn dat de router zijn werk minder goed doet en je wifi-problemen ervaart. Hij is dan aan vervanging toe.
Als u iOS of iPadOS 15 of hoger gebruikt, tikt u op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Zet over of stel [apparaat] opnieuw in' > 'Stel opnieuw in' > 'Herstel netwerkinstellingen'. Als u iOS of iPadOS 14 of lager gebruikt, tikt u op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Stel opnieuw in' > 'Herstel netwerkinstellingen'.
Interferentie zelf oplossen
Door gebruik te maken van goed afgeschermde coaxkabels, connectoren, splitters en antenneversterker wordt interferentie voorkomen. De afscherming zorgt ervoor dat signaal golven vanuit de lucht niet bij de signaal golven op de antenne van de coaxkabel kan komen.
Indicaties van mogelijke interferentie zijn: Onregelmatige draadloze verbindingen. Onmogelijk om goed te koppelen met Bluetooth-apparaten. Trage prestaties op een apparaat als een ander apparaat wordt gebruikt.
Wanneer twee golven samen een trilling veroorzaken op een punt kunnen de golven elkaar versterken of juist verzwakken. Dit wordt interferentie genoemd. Wanneer het faseverschil tussen de twee golven 0,1,2,3.... is, zijn de golven 'in fase' en versterken ze elkaar. Dit wordt constructieve interferentie genoemd.