Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.
Met zijn grote en zachte poten kan een lynx hard door het bos rennen. Hij heeft ook scherpe klauwen. Dat is handig bij het jagen. Lynxen zijn hele elegante dieren.
Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld. Een tijgermannetje kan, zonder zijn staart mee te rekenen, meer dan 3 meter lang en 300 kilo zwaar worden.
Ten onrechte wordt hij de “koning van de jungle” genoemd, want zijn belangrijkste leefgebied is de Afrikaanse savanne. De “koning der dieren” is hij wel. Een volwassen mannelijke leeuw is een indrukwekkende verschijning en is dan ook het grootste en krachtigste roofdier van Afrika.
6. Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan.
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle. Chinezen zien in de strepen op het hoofd van de tijger het Chinese teken 'Wang', dat 'Koning' betekent.
Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
Als het om brute kracht gaat dan is de Afrikaanse olifant de sterkste dier ter wereld. Afrikaanse olifanten zijn de sterkste zoogdieren én ook de sterkste landdieren. Een volwassen olifant kan ongeveer 9,000 kg dragen.
Bedreigd door de mens
De leeuw is geen prooidier voor andere dieren. Maar de leeuw heeft toch een vijand: de mens.
#1 – Het edelhert
Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland en dus ook van de Veluwe. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam “edelhert”.
De lynx is in de meeste Europese landen waar deze soort voorkomt geheel of gedeeltelijk beschermd. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van herintroductie van lynxen in Nederland. Geschikte gebieden zouden de Utrechtse heuvelrug, Limburg, Veluwe en de Oostvaardersplassen kunnen zijn.
Het zinnetje 'boe zegt de koe', 'woef zegt de hond', 'roekoe zegt de duif', kun je bij een aantal dieren variëren door: de koe loeit, de hond blaft en de duif koert.
Regenwormen zijn hermafrodieten
Voor sommige soorten regenwormen, platwormen, schelpdieren en slakken is elk individu zowel vrouwtje als mannetje. De dieren hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Deze hermafrodieten bevruchten meestal niet zichzelf, maar wisselen zaadcellen uit tijdens het paren.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Wat hét gevaarlijkste roofdier ter wereld is, is moeilijk te bepalen. Maar in top tien lijstjes van dieren die voor de mens het gevaarlijkst zijn, wordt vaak de ijsbeer, de leeuw en de tijger genoemd. Ook de witte haai en de zoutwater krokodil worden gevreesd.
Op veel oude kaarten zijn de Nederlanden afgebeeld in de vorm van een leeuw. Dit cartografische beeld staat bekend als de Leo Belgicus, Latijn voor de Nederlandse Leeuw. De eerste cartograaf die het huidige Nederland en België liet afbeelden als leeuw was in 1583 de Oostenrijker Michael baron von Aitzinger (ca.
Maar dierentuinen waren er nog niet, toen de leeuw uitgroeide tot symbool van Nederland. De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
De vrouwelijke tijger, een tijgerin genoemd, bevalt na een draagtijd van drie tot vier maanden. Haar worp bestaat meestal uit twee tot drie welpen, die "tijgerwelpen" worden genoemd.
De tijger is een toproofdier en heeft geen natuurlijke vijanden. Maar bij het jagen is het van groot belang dat hij ongezien blijft. De tijger jaagt vrijwel altijd in zijn eentje.
' In de Chinese cultuur is de tijger een symbool van kracht, moed en vastberadenheid. Een student die zeer goed presteert wordt daarom ook vaak 'jonge tijger' genoemd.