Neem bij angst, stress en spanning rust en praat met iemand waar u zich prettig bij voelt. Ga na wat u kan helpen om de spanning te verminderen. Probeer rustig te ademen als u hyperventileert. Adem diep in door uw neus en uit door uw mond.
Zorg dat er thuis, op het werk en op school 24 uur per dag voldoende wordt geventileerd. Dat doe je door bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten of een raam op een kier te zetten. Lucht daarnaast elke dag een half uur goed door het raam helemaal open te zetten.
Benauwdheid wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals astma, een allergie, COPD, longontsteking, een luchtweginfectie of hartproblemen. Acute benauwdheid kan ook ontstaan door bijvoorbeeld verslikking of hyperventilatie.
Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD).
Sporten zet de longen open en zorgt ervoor dat je meer longcapaciteit ontwikkelt. Maar ook zonder fysieke inspanning kan je je longinhoud op korte termijn aanzienlijk vergroten.
Water voor je longen
We hebben daarom water nodig om te ademen. Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen gehydrateerd blijven. Voldoende water drinken is daarom belangrijk.
Als je te weinig lucht inademt of het bloed niet goed door je lichaam wordt gepompt, heb je het benauwd. Maar je kunt het ook benauwd hebben als je bang bent. Dan zorgen bepaalde stoffen in je lichaam (stresshormonen) dat je lichaam meer zuurstof wil hebben, zodat je klaar bent om (bijvoorbeeld) hard weg te lopen.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Haal diep adem
Er bestaan ademhalingsoefeningen die onze longen helpen beter te werken. Een eenvoudige oefening is om gewoon door de neus in te ademen, maar dan via samengeknepen lippen langzaam uit te ademen. Er zijn ook oefeningen die het middenrif versterken, vraag erom bij je zorgverleners.
Leg een hand op je borst en de andere hand op je buik, neem een diepe ademhaling door de neus, en zorg ervoor dat je diafragma (niet je borst) genoeg lucht opneemt zodat je longen zich strekken. Neem zes tot tien langzame ademhalingen per minuut en doe dit elke dag 10 minuten om je hartslag en je bloeddruk te verlagen.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Nachtelijke kortademigheid
De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
De hersenen hebben een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten. Als het zuurstoftekort langer duurt worden eerst de meest kwetsbare delen aangetast. Naarmate het zuurstoftekort voortduurt sterven meer hersendelen af. In normale omstandigheden is er na 9 minuten sprake van hersendood.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Acute kortademigheid kenmerkt zich door het plotseling ('van het ene op andere moment' of binnen enkele uren) ontstaan van deze klacht. Langzaam toenemende benauwdheid ontwikkelt zich over een langere periode van bijv. enkele weken, maanden of zelfs jaren.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Zet de twee vingertoppen van je ene hand onder de punt van de kin. Druk nu voorzichtig de kin omhoog en open zo de luchtweg. Plaats je andere hand op de haarlijn van het slachtoffer en kantel het hoofd naar achter. Kantel je hand bij de kin naar beneden, maar houd de kin, vast zodat je er straks overheen kan kijken.