De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. De groente wordt in de Indische en Chinese keuken veel gebruikt en is lekker in gerechten met bijvoorbeeld ui, knoflook, prei, champignon of ei. Met Chinese kool, paksoi, sperziebonen, lente-ui, radijs of paprika smaakt taugé ook heerlijk.
Is taugé gezond? Absoluut! Taugé zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals plantaardig eiwit, mineralen en vitaminen, zoals vitamine B, C en ijzer.
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. Taugé is erg lekker en gezond is. Het is ook een mooie decoratieve toevoeging aan heerlijke groentegerechten.
1 tot 2 minuten meebakken, roerbakken, wokken of koken volstaat, en dan is de taugé nog heerlijk knapperig. Uitermate geschikt om zo nog wat extra bite te geven aan je Chinese soep, nasi of bami, een oosters omelet of een ander gerecht, zoals pad thai.
De groente lijkt wel een soort mini-taugé, maar dat is het niet. Taugé is namelijk afkomstig van mungboontjes (oftewel kadjang idjoe). Terwijl alfalfa de ontkiemde zaden (spruitgroente) van de luzerneklaver is. De luzerne kan het hele jaar ontkiemen.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
Deze kiemen zitten vol voedingsstoffen om de boon tot een plant te kunnen laten groeien. En die voedingsstoffen kan jouw lichaam heel goed gebruiken! Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Taugé zijn de spruiten van gekiemde peulvruchten. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamine B en ijzer.
Alfalfa bevat een aanzienlijke hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen. De frisse kiemgroente is een goede bron van vezels en levert je de vitamines B11 en K en het mineraal koper. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is onder andere betrokken bij de normale werking van je immuunsysteem.
Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.
Taugé is de spruit van een ontkiemde mungboon. Deze bekende kiemgroente wordt veelal in Aziatische wok-gerechten en loempia's gebruikt. De kiemen zijn lekker knapperig en rijk aan o.a. vitamine B, vitamine C en ijzer.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 opscheplepel (45 gram) taugé, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taugé, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.