Oxbow Alfalfa hooi, ook wel Luzerne hooi genoemd bestaat uit 100% Luzerne hooi. Het heeft een sappige smaak en stimuleert het eetgedrag.
Als we kijken naar welk soort hooi u een konijn of cavia moet geven, dan worden Timothy hooi en Weidehooi vaak als de betere en gezondere opties beschouwd. Alfalfa staat bekend als geweldig hooi voor babykonijnen, omdat het een hoger calcium- en eiwitgehalte bevat. En dit is goed voor hun groei en ontwikkeling.
Geef ze liever een stukje wortel, wortelloof, andijvie of witlof. Fruit moet je meer als snoepjes zien. Dat kun je af en toe geven, maar er zitten veel suikers in en dat is niet zo gezond voor je konijnen.
Goed hooi moet groen zijn, fris (zeker niet schimmelig) ruiken, niet vochtig zijn, en niet te veel stof bevatten. Hoe groener het hooi is, hoe dichter het nog bij echt gras zit.
Waarom timothy hooi? Timothy hooi word vaak als hooi voor konijnen gebruikt omdat het een hoog vezelgehalte heeft, een laag eiwitgehalte en een laag calciumgehalte. Voor konijnen die nierproblemen of blaasproblemen hebben en voor konijnen die moeten afvallen, is dit een hele fijne hooisoort.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
Hooi is dus veel malser en fijner dan stro waardoor het ook makkelijker te eten en te verteren is. Daardoor is het de ideale voedingsbron voor veel dieren op de boerderij.
Kies de juiste kwaliteit ruwvoer, voorkom voerfouten
Fijn en zacht hooi bevat meer energie en eiwit dan grof hooi. Voor een paard met overgewicht moet je van deze rijke kwaliteit de hoeveelheid sterk beperken om het paard niet nog dikker te laten worden.
Antwoord: Het kan effectief zijn om hooi te dompelen in water alvorens het aan een hoestend paard te voeren. Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten.
Onbeperkt hooi is de basis van de voeding voor uw konijn. Het dieet van uw konijn zou voor 80% uit hooi moeten bestaan, 10% groenvoer, 5% brokken en 5% gezonde snacks. In kg per lichaamsgewicht is dit ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer en 20 gram gezonde snacks.
Ja, komkommers vallen onder wat konijnen mogen eten. Geef deze – zoals dat met alle groenten voor konijnen geldt – wel met mate. Te veel vocht kan diarree bij je knabbelaar veroorzaken.
Konijnen hebben behoefte aan stro, hooi en hout om op te knagen. Wageningen Universiteit heeft voor de commercieel gehouden konijnen uitgezocht welk materiaal het meest geschikt is.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Hooi. Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Konijnen moeten altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Zij hebben dit nodig omdat hooi veel lange vezels bevat die ze nodig hebben om hun spijsvertering op gang te houden. Het is dan ook belangrijk dat ze dit altijd hebben.
Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen. Niet alle paarden krijgen last van hooi dat net geoogst is, maar voor de zekerheid kun je beter geen risico nemen.
Het beste kun je nieuw hooi pas na zes tot acht weken na het persen aan de paarden voeren. Deze periode is nodig om het hooi te laten afsterven door de nabroei. Zo verliezen boterbloemen bijvoorbeeld in deze periode hun giftigheid.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.
Veel paardenhouders geven de voorkeur aan hooi, omdat het stabieler is (lijkt) dan kuilvoer en er minder kans is op schimmel. Kuilvoer heeft als voordeel dat het meer energie bevat (en er dus minder krachtvoer nodig is) en niet stoft.
Dompel het hooi onder in een bak met water en laat het even uitlekken zodat niet de hele stal nat wordt. Voer het hooi vervolgens direct aan je paard. Om de hoeveelheid stof te verminderen is het voldoende om het hooi onder te dompelen en hoeft niet lang te worden geweekt in een bak met water.
Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen. Een ander punt van discussie was de hoogte van de verliezen bij een lichte en een zware snede. Een keer extra schudden per dag betekent, dat elke veldperiodedag een extra bewerking moet worden uitgevoerd.
Voor ratjes kun je beter kiezen voor een stofvrije bodembedekking zoals papierkorrels. Voor konijnen en cavia's zijn hennepvezels, papierkorrels of vlas een ideale bodembedekking. Het absorbeert urine goed en neemt geurtjes in zich op.
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca. 4 dagen.
Een hulpmiddel om te bepalen of het hooi droog genoeg is, is het fijn knijpen van de knopen in de stengels. Als ze van binnen nog fris groen en vochtig zijn, is het hooi nog niet geschikt. Het moet dan langer op het land blijven liggen.