Roemenen stonden in 2021 bovenaan in de top 10 van nationaliteiten bij de internationale immigratie naar het Vlaamse Gewest, gevolgd door Belgen, Nederlanders en Bulgaren. In de top 10 zitten 2 niet-Europese nationaliteiten (Marokko en Turkije).
Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2022 was 66,6% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 20,6% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 12,8% was een niet-Belg.
Het verbod op de dubbele nationaliteit werd op 9 juni 2007 afgeschaft. Men kan dus om het even welke nationaliteit krijgen zonder daardoor de Belgische nationaliteit te verliezen. Een Belg die een andere nationaliteit verkrijgt, zal dus een dubbele nationaliteit hebben.
De grootste buitenlandse nationaliteitsgroep zijn de Nederlanders. Begin 2022 ging het om ruim 148.000 personen, wat overeenkomt met 23% van het totaal aantal personen met buitenlandse nationaliteit. Daarna volgen Roemenen, Polen, Marokkanen, Bulgaren, Italianen, Spanjaarden en Fransen.
Als een kind in België geboren is, wordt het automatisch Belg als één van de ouders Belg is. Dat vind je terug in artikel 8, §1, 1° van het Wetboek van de Belgische nationaliteit (WBN). Er zijn een aantal voorwaarden: De ouder heeft de Belgische nationaliteit op de dag van de geboorte van het kind.
Omdat België geen etnische statistieken verzamelt is het exact aantal Marokkanen in België niet bekend. Schattingen lopen uiteen van 250.000 tot 450.000.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek. Foto van een Turkse buurt in Limburg, 1975 - 1999, Unie van Turkse Verenigingen (UTV).
Vanaf 1922 begonnen Belgische mijnen officieel arbeiders te rekruteren in Italië; anderen kwamen spontaan naar het land. Zo groeide de Italiaanse gemeenschap aan tot ongeveer 30.000 personen.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
6,3% van de Belgische bevolking is moslim. 4,5% in het Vlaamse, 4,4% in het Waalse en 22,4% in het Brusselse Hoofdstedelijk gewest. 46,0% of bijna de helft van alle moslims in België hebben een Marokkaanse migratieachtergrond. 25,5% of 1/4 een Turkse en 28,5% een andere migratieachtergrond.
Er zijn verschillende mogelijkheden om in een document bij het kopje 'nationaliteit' aan te geven welke nationaliteit iemand heeft. In België is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk; op Belgische identiteitskaarten staat Belg – ook bij vrouwen.
25% inwoners van buitenlandse herkomst
Begin 2022 woonden er in het Vlaamse Gewest ongeveer 5.022.000 personen van Belgische herkomst en 1.677.000 personen van buitenlandse herkomst. Het aandeel personen van buitenlandse herkomst lag daarmee op 25,0% van de totale wettelijke bevolking.
In absolute cijfers waren op 1 januari 2014 de meeste buitenlanders in de EU-landen te vinden in Duitsland (7,0 miljoen personen), het Verenigd Koninkrijk (5,0 miljoen), Italië (4,9 miljoen), Spanje (4,7 miljoen) en Frankrijk (4,2 miljoen).
De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar dan ook in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen. (Zie kaarten rechts.)
In België wonen ruim 111 duizend Nederlanders. Dat zijn er drie keer zoveel als andersom: in Nederland wonen 36 duizend Belgen. Het aantal Belgen in Nederland is stabiel en bevindt zich overwegend in de grensstreek en in (studenten)steden.
De Turkse Nederlanders vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland met op 1 oktober 2022, 440.705 mensen.
Terwijl slechts 1,9 procent van de bevolking van Nederland van Marokkaanse origine is, geldt dat voor 7,1 procent van de bevolking van de vier grote steden. De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken.
Eind april 2023 telde Nederland 17 850 301 inwoners. Dat is het geregistreerde inwonertal. Meer cijfers over inwonertal per jaar en maand staan in deze tabel. De bevolkingspiramide laat voor elke leeftijd zien hoeveel mannen en vrouwen dat zijn.
Dankzij de wet op de dubbele nationaliteit behoudt u uw Belgische nationaliteit wanneer u de nationaliteit van een ander land hebt verkregen, tenzij u uitdrukkelijk de Belgische nationaliteit opgeeft. De wet op de dubbele nationaliteit vereist, althans aan Belgische zijde, geen formaliteiten.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
Eén van de manieren om de Belgische nationaliteit te verkrijgen is de 'naturalisatieprocedure'. Als u in het buitenland woont, kunt u een aanvraag tot naturalisatie indienen bij de Belgische ambassade of het consulaat van uw woonplaats.