Kan de politie zomaar binnenkomen?

De politie is in mijn woning geweest zonder mijn toestemming
De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Kan de politie zomaar binnenvallen?

Alleen met jouw toestemming of toestemming van het parket

Nee, de politie mag niet zomaar bij jou thuis binnen komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watwat.be

Hoe snel kan politie een huiszoekingsbevel krijgen?

De machtiging blijft hoogstens drie dagen na de dag dat die is afgegeven geldig. De schriftelijke machtiging moet worden getoond aan de bewoner alvorens kan worden binnengetreden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtelijk-beslag.nl

Wat als je de deur niet open doet voor politie?

Als je de politie niet vrijwillig toestemming geeft je woning te betreden, zal de rechter moeten onderzoeken of er ten tijde van het binnentreden bij de politie voldoende verdenking was om tegen jouw wil je woning te betreden. Soms wordt de verdenking ter zake van hennepteelt door de politie onvoldoende “opgeplust”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pgmcg.nl

Wat mag een agent niet doen?

geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Mag de politie je zomaar naar je identiteitsbewijs vragen?

41 related questions found

Hoe mag je politie uitschelden?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Wat gebeurd er als je politie uitscheld?

Volgens artikel 267 in het wetboek van strafrecht is het beledigen van een persoon strafbaar. Ook wanneer jij bijvoorbeeld een politieagent (ambtenaar) uitscheldt voor bijvoorbeeld 'sukkel' dan is dit strafbaar. Als de politieambtenaar dit beledigend vindt, zal hij of zij je aanhouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Waarom raakt de politie de achterkant van je auto aan?

Om te beginnen willen ze zeker weten dat de achterklep dicht is en dat er niemand uit komt gesprongen. De tweede reden is het achterlaten van vingerafdrukken. Door een stevige handafdruk op de klep te zetten, markeren ze de auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op topgear.nl

Waarom staat de politie voor de deur?

De politie is in mijn woning geweest zonder mijn toestemming

De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Wat zijn mijn rechten tegenover politie?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wat mag de politie vragen?

Alleen met toestemming van een rechter-commissaris mag de politie zogenoemde 'gevoelige' gegevens opvragen – godsdienst, ras, gezondheid, politieke of seksuele voorkeur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op decorrespondent.nl

Wat mag de politie wel en niet belgie?

De politie kan je identiteit controleren als ze een grondige reden hebben om te vermoeden dat je de orde verstoort, een misdrijf hebt gepleegd (of wil plegen) of wordt opgespoord. Controles mogen niet willekeurig of zomaar gebeuren. Je moet je identiteitskaart niet alleen tonen, ook afgeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stopethnicprofiling.be

Hoe lang duurt een politie onderzoek?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang mag de politie je houden?

Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de politie liegen?

Normaal zou je deze vraag beantwoorden met een nee. De politie liegt niet en moet altijd de waarheid spreken, net zoals de Officier van justitie.” Toch heeft de Hoge Raad besloten dat liegen in bepaalde omstandigheden wel mag, zolang het niet indruist tegen de rechten van de mens; de procesorde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuws.nl

Hoelang blijft een aantekening van de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat ziet de politie over mij?

De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom moet er meer politie op straat komen?

Veilige wijken

Een wijkagent weet namelijk wat er in de wijk speelt en kan al vroeg ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Buurtbewoners hebben met een wijkagent een vast aanspreekpunt, waardoor het veiligheidsgevoel sterk wordt vergroot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op parlement.com

Hoe weet de politie wie je bent?

Als de politie wil weten wie je bent (om wat voor reden dan ook), dan vragen ze om een legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort, id-kaart of rijbewijs zijn. Daarop staat je burger service nummer. Dit is een persoonlijk nummer waar al je officiële persoonlijke gegevens aan gekoppeld zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoe hard rijd een politie auto?

Snelle interventie voertuig

Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden. Topsnelheid (km/h): 250 km/u.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe herken je een undercover politie auto?

Meestal zijn dit soort auto's uitgerust met camera- en meetapparatuur, zodat de snelheid gemeten kan worden van bestuurders. Begaat een bestuurder een overtreding, zal de politie deze persoon staande houden door middel van een uitklapbaar bordje, dat de politieagent vanuit de bestuurderspositie omhoog kan zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe hard mag een politieauto rijden met zwaailicht?

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Nee, in principe mogen deze hulpverleners maximaal 40 km/u harder rijden dan de limiet die voor het overige verkeer op dezelfde weg geldt. Een uitzondering is er voor extra snelle politieauto's, zoals de Audi A6 die als Snel Interventie Voertuig (SIV) wordt ingezet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Welke scheldwoorden zijn strafbaar?

Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ftwadvocaten.nl

Hoe spoort politie iemand op?

Strafzaak start met opsporingsonderzoek

De politie gaat op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs, bijvoorbeeld door getuigen te verhoren. Alle bevindingen van de politie komen in een proces-verbaal. Dit gaat naar de officier van justitie. Hij vertegenwoordigt het OM.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke uitspraken zijn strafbaar?

In de volgende vier situaties kunnen openbare beledigingen of uitlatingen wel degelijk strafbaar zijn. Handelde de dader uit haat, misprijzen of vijandigheid tegen iemand, omwille van een van de beschermde criteria? Dan spreken we van een verwerpelijk motief en kan de dader een zwaardere straf krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unia.be