Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren. De duur van het herstel is afhankelijk van de afstand van het letsel tot de spier of huid die de zenuw verzorgt. De groei van een zenuw bedraagt ongeveer 1 mm per dag.
Gelukkig kunnen we toch in dat automatisch werkende zenuwstelsel ergens invloed uitoefenen om het lichaam in de rust en in de herstel-stand te krijgen. De invloed is beperkt en kan niet het lichaam genezen, maar het kan wel de rust bevorderen en herstel van de dag geven.
Wanneer een zenuw is beschadigd kan dit het beste binnen enkele dagen worden gehecht voor het beste resultaat. Hoewel het hechten van zenuwen in veel gevallen ook nog weken tot maanden na de verwonding mogelijk is, vaak met goed resultaat.
Ons zenuwstelsel uit balans. Bij een zenuwstelsel dat stress ervaart, zijn er twee mogelijkheden. Symptomen: Angstig, hyperactief, niet kunnen ontspannen, rusteloos, snel schrikken/angstig, moodswings, chronische klachten, slapeloos, woede/irritatie, problemen met de spijsvertering, grenzeloosheid.
Door veel stress momenten in het dagelijkse leven staat het sympathische zenuwstelsel constant aan: hoge bloeddruk, snelle hartslag, maag verkrampen, darm spasticiteit en het bloed gaat minder naar je organen en vooral naar je spieren. En nog vele andere klachten die voortkomen uit overbelasting van je hele systeem.
Om jezelf beter te ondersteunen, kan je het zenuwstelsel kalmeren door middel van lichaamsoefeningen – diep ademhalen, diep zuchten, zelfs een vriendelijke aanraking. Deze bewegingen helpen de perceptie van en reacties op gevaar in onze hersenen te stabiliseren.
Regelmatige beweging in de buitenlucht en voldoende slaap zijn daarbij essentiële pijlers voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Ook regelmatig mediteren draagt aanzienlijk bij: het normaliseert de bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol en adrenaline.
Een overactief sympathisch zenuwstelsel draagt in belangrijke mate bij aan overprikkeling van het brein. Vaak gehoorde symptomen hiervan zijn klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en een opgejaagd gevoel.
Voor sommige mensen houden de gevolgen van overprikkeling uren tot dagen aan. Ook is er groep mensen die dagen tot weken ernstige klachten blijft houden, met uitschieters van zelf jaren.
Een uitgebalanceerd dieet geeft je lichaam de vitaminen en mineralen die nodig zijn om je zenuwen in goede conditie te houden. Naast beweging, ontspanning en een goede nachtrust beïnvloedt voeding namelijk het zenuwstelsel.
Na 3 weken start u met rustig oefenen en wordt de belastbaarheid langzaam opgebouwd. Na 6 weken is de hand meestal weer normaal belastbaar. Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren.
Ernstige zenuwschade kan in de nabije toekomst sneller 'spontaan' genezen. Twee Nederlandse onderzoekcentra werken samen aan dit zenuwhersel met behulp van gentherapie.
Zenuwletsel is te herkennen aan een verminderd gevoel of het minder goed kunnen bewegen van de hand. Bij uitval van een zenuw moet binnen 72 uur worden geopereerd.
Vit B (en zeker vit B12) speelt een belangrijke fysiologische rol bij het behoud van de normale zenuwfunctie (10).
Functieherstel na letsel van het zenuwstelsel, is een voorbeeld van wat we plasticiteit noemen. Die plasticiteit is een eigenschap van het zenuwweefsel, en is zowel in het centrale zenuwstelsel aanwezig als in de zogenaamde perifere zenuwen, de zenuwen bijvoorbeeld naar de armen en benen.
De vitamines B zijn van groot belang de optimale werking van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Tekorten aan die vitamines leiden direct tot neuropathie en andere schade in zenuwen en hersenen.
Bij psychosen of overprikkeling kan antipsychotica worden voorgeschreven. Dit remt in de hersenen de effecten van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk van dopamine. Hierdoor verminderen psychosen en onrust.
Bij zintuiglijke overprikkeling wordt de informatie die via de zintuigen binnenkomt niet of slecht verwerkt. Als je emotionele overprikkeling ervaart heb je moeite om je emoties te reguleren. Hierdoor word je bijvoorbeeld sneller emotioneel en/of komen emoties harder binnen.
Door overprikkeling (veel te veel prikkels) kunnen de hersenen minder goed werken en daardoor ook minder goed alle prikkels verwerken. De hersenen kunnen dan moeilijk het verschil zien tussen belangrijke en niet belangrijke prikkels. Ze komen dan even hard binnen, elke prikkel wil dezelfde aandacht.
Welke supplementen zijn goed voor het zenuwstelsel? De vitamines B en C zorgen mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Vitamine B1, B2, B6, B11/foliumzuur en B12 helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Vitamine B2 en B12 ondersteunen de opbouw van zenuwcellen.
Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Als je angstig bent, dan stuurt jouw sympathisch zenuwstelsel o.a. adrenaline door jouw lichaam. Dit activeert jou, en zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te reageren op het gevaar. Twee automatische reacties, wanneer we geconfronteerd worden met gevaar, zijn vechten of vluchten.