Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
De champagne die het meest vaak met kaviaar gekoppeld wordt in verfijnde eetgelegenheden is de Dom Perignon, de meest prestigieuze champagne van Moët et Chandon. De leeftijd van de champagne is een kwestie van persoonlijke smaak, maar het jaar 1990 is ideaal voor een goede kwaliteit Oscietra of Siberische kaviaar.
Hoe moet u pure kaviaar proeven? Om kaviaar zo puur mogelijk te proeven, drukt u een klein lepeltje kaviaar langzaam tegen uw gehemelte aan met uw tong. De balletjes 'ontploffen' als het ware in uw mond en zo krijgt u een ware smaakexplosie.
Waarom is kaviaar zo duur? – Kaviaar is een gewild product (en dat is niet voor niets). De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 – 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Welke hoeveelheid kaviaar bestellen? Voor aperitief of cocktail rekent u 10g per persoon. Voor een proeverij kan men best 30g per persoon voorzien.
Kaviaar bevat belangrijke voedingsstoffen voor je huid, waaronder proteïnen, peptiden en essentiële aminozuren. Deze ondersteunen onder andere de activiteit van je fibroblasten en helpen de afbraak van collageen te voorkomen.
Kaviaar en Grey Goose vodka
De vodka wordt ijskoud geserveerd en heeft een subtiele smaak waardoor de kenmerkende smaak van kaviaar de overhand krijgt.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
In de ongeopende verpakking blijft kaviaar ongeveer een maand goed in de koelkast (tussen 0 en 4°C). Na opening kunt u de kaviaar nog 24 uur bewaren in de koelkast. Vries kaviaar nooit in, anders verliest deze zijn textuur.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past. In witte wijn vinden we immers vaker aroma's terug die je ook vindt in kazen, zoals hazelnoot, witte vruchten en boter.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
Als men over kaviaarprijzen spreekt, bedoelt men altijd de prijs per kilo. Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak. Het gezonde zwarte goud.
Het ei en het zilver kunnen een chemische reactie aangaan. Het is niet zozeer ongezond, wel onsmakelijk. Ook verkleurt het zilver erdoor. Een ei kun je daarom het best eten met een plastic lepeltje.
Kaviaar kan je het best proeven met een simpele blini, brood, zure room of boter. Een ware smaakexplosie bekom je met een glaasje witte wijn, of nog beter: champagne.
Metalen en zilveren lepels beïnvloeden de smaak van kaviaar en alle soorten viskuit. Daarom wordt deze lekkernij traditioneel met een benen, parelmoeren of porseleinen lepel gegeten.
Hoewel het van verschillende vissoorten kan komen, geven de kenners toch echt de voorkeur aan wilde steur uit de Kaspische Zee. Deze kaviaar heeft een heel bijzondere smaak en een nog mooier mondgevoel.
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.