Dan zit je goed met de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Deze vier toestellen hebben namelijk een IP68-certificaat. Dit betekent dat je telefoon maximaal dertig minuten tot wel zes meter onder water kan overleven.
Is je iPhone onder water geweest? Droog het toestel dan eerst goed af met een stoffen pluisvrije doek. Bijvoorbeeld een microvezel doekje. Als het iets anders is dan water, spoel dan eerst de vloeistof voorzichtig af met water en maak je iPhone dan droog.
Ga niet met je iPhone in bad liggen en ga niet jezelf filmen terwijl je in het zwembad van de duikplank springt. Vooral zeewater kan schadelijk zijn omdat elektronica slecht tegen zout kan. Onderwater foto's maken in het zwembad wordt afgeraden.
De iPhone 12 heeft namelijk een IP68-classificering. Dit betekent dat de iPhone 12 tot een maximale diepte van 6 meter onder water kan voor maximaal 30 minuten.
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte.
Als je iPhone of Lightning-accessoire nat is
Een iPhone drogen: Tik de iPhone voorzichtig tegen je hand met de Lightning-connector naar onder gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom.
Houd de iPhone ondersteboven en schud voorzichtig. Op deze manier verwijder je vocht dat eventueel in openingen van de iPhone terecht is gekomen. Wrijf de iPhone vervolgens droog met een handdoek, theedoek, keukenrol, trui of een goed absorberende zachte doek.
iPhone 12 (mini, Pro en Pro Max)
Deze vier toestellen hebben namelijk een IP68-certificaat. Dit betekent dat je telefoon maximaal dertig minuten tot wel zes meter onder water kan overleven.
Zwemmen met iPhone
Want de waterbestendige iPhones overleven het minstens een halfuur tot op een diepte van 1 meter. De iPhone 11 en XS (Max) kan in die tijd zelfs tot 2 meter diep, de iPhone 11 (Pro & Pro Max) tot 4 meter en alle iPhone 12 en 13-modellen kunnen zelfs tot wel 6 meter diep.
Ons advies: niet doen! Vochtige ruimtes zijn niet goed voor een mobiele telefoon. De waterdamp trekt namelijk snel in het toestel. Dus toch maar weer zelf zingen onder de douche!
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte. Daar valt een gemiddeld zwembad dus onder.
Om vocht te verwijderen houd je de iPhone ondersteboven en doe je voorzichtig schudden. Op deze manier wordt het vocht verwijderd dat in openingen van de iPhone terecht is gekomen. Gaat je iPhone niet meer uit? Kom dan zo snel mogelijk langs bij een van onze locaties.
Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
Leg je iPhone niet in een bak rijst
De rijst neemt het oppervlakkige vocht wel op, maar kan geen water uit het toestel trekken. Hierdoor krijgt het vocht in je iPhone juist de kans om te gaan corroderen en zo het moederbord aan te tasten.
Het eerste wat je moet doen als je smartphone in contact komt met water, is het toestel zo snel mogelijk uitschakelen. Als de accu verwijderbaar is, haal deze er dan uit. Leg het toestel ergens te drogen, en zorg dat het water dat in het toestel beland is niet te veel beweegt in de behuizing.
Je kunt ze maximaal een half uur één meter onder water houden. Voor het IP68-certificaat gelden geen vaste eisen. Voorwaarde is wel dat de waterdichtheid hoger ligt dan bij IP67 het geval is.
Toestellen met een IP67-certificering overleven 30 minuten op maximaal 1 meter diepte. Een smartphone met IP68 overleeft dezelfde tijd op maximaal 1,5 meter diepte. Bedenk hierbij wel dat zee- en chloorwater altijd schadelijk zijn voor een smartphone. Duik dus niet zomaar de zee of het zwembad in.
De meeste iPhones en iPods zijn uitgerust met een vloeistofschade-indicator die u aan de buitenkant van het apparaat ziet. Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat.
Kan een iPhone 13 tegen zout water? Een iPhone 13 kan tegen zoetwater en kraanwater, maar zoutwater is niet te adviseren. Zout water kan corrosie veroorzaken een de buitenkant én binnenkant van een iPhone 13. Je kunt een iPhone 13-serie dus beter niet meenemen de zee in.
Met de IP68-classificatie kan de iPhone 14 maximaal 30 minuten onder water blijven, met een maximale diepte van 6 meter.
Om vloeistofschade te voorkomen, moet u het volgende vermijden: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
De rijst zal het vocht langzaam uit het toestel trekken. Nu moet je je gsm zeker 24 uur laten drogen. Laat de ongekookte rijst desnoods zelfs 72 uur zijn werk doen. Indien nodig, vervang je de nat geworden brei door nieuwe.
De cameralens wordt vochtig
Met een microvezel doek kun je vaak de lens weer schoonmaken. Mocht dit niet werken, dan is zit het vocht aan de binnenkant van de lens. Ook hier kunnen rijstkorrels helpen om dit vocht op te nemen.