Fles Coca Cola (1 liter) – 8 kuna (1.06 euro) Fles bronwater (1 liter) – 4.50 kuna (0.60 euro)
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatië dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatië, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
Goedkope vakantie Kroatië
Kroatië staat bekend als een van de goedkoopste reisbestemmingen van Europa. Wanneer je buiten het hoogseizoen reist, kun je soms al voor €150 een weekje op vakantie. Ga je op vakantie met kinderen, dan kun je ook geld besparen op prijzige vliegtickets door te kiezen voor een autovakantie.
Is alles duurder geworden in Kroatië met de komst van de euro? Om het maar even heel simpel te zeggen: nee, prijzen in Kroatië zijn niet gestegen vanwege de euro. Net als in andere landen stijgen ook in Kroatië de prijzen als gevolg van inflatie, wat toeristen in het seizoen van 2022 al hebben gemerkt.
Ook in Kroatië voelen mensen de prijsverhogingen van de laatste tijd goed in hun portemonnee. De helft van de Kroaten verdient minder dan 800 euro per maand en men is gemiddeld tussen de 30% en 50% van het maandelijkse inkomen kwijt aan boodschappen.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan.
Goedkoop vakantieland tip 1: Kroatië
Het land dat zich heeft gevestigd aan de Adriatische Zee is over het algemeen goedkoper dan landen zoals Italië of Spanje.
Uw Nederlandse pinpas wordt vaker geaccepteerd. Wij raden aan om altijd contant geld op zak te hebben in Kroatië, omdat u op veel plekken alleen contant kunt betalen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal € 500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland.
De beste tijd om Kroatië te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september, wanneer het zonlicht overvloedig is en de temperaturen warm zijn. De koelere maanden april, mei en oktober lenen zich ook uitstekend voor een rondreis met een breed scala aan buitenactiviteiten, van wandelen tot kajakken.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
U wilt weten of u het water uit de kraan kunt drinken in Kroatië. Het kraanwater is veilig te drinken.
In veel Oost-Europese landen is voorzichtigheid geboden. Vooral op het platteland is het water vaak niet van goede kwaliteit en kunt u beter flessenwater drinken. Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit.
Kroaten houden van lekker en goed eten en gezelligheid. De mogelijkheden om buiten de deur te eten zijn dan ook eindeloos. Voor een restoran, gostionica of konoba, bistro of pizzeria hoef je niet ver te zoeken. Vooral de Italiaanse invloeden zijn in veel gerechten uit Dalmatië en Istrië terug te vinden.
In Kroatië is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, maar wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Leidraad hierbij is het te betalen bedrag naar boven afronden naar een rond bedrag. Een fooi van 5-10% van het bedrag is een gemiddelde.
ontstekers en lonten. mijnen, granaten en andere militaire explosieven. vuurwerk of andere pyrotechnische artikelen. rookbommen en andere apparaten voor rookproductie.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.