Als je stijve of pijnlijke spieren hebt van je vorige workout, is zwemmen een heel goede manier om daar vanaf te komen. Ondanks dat krachttraining het beste is voor het opbouwen van kracht in je botten, zorgt zwemmen ervoor dat je botten compacter worden zonder spanning op je gewrichten te zetten.
Het is een work-out voor je hele lichaam
Hoewel zwemmen niet dezelfde voordelen van krachttraining biedt als gewichtheffen, zijn er manieren om voor extra weerstand te zorgen en je spieren sterker te maken tijdens het zwemmen.
Kan je gespierd worden door zwemmen? Aangezien zwemmen een fullbody workout is, kun je vanzelfsprekend (zeer) gespierd worden door te zwemmen.
Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger. Spieropbouw werkt natuurlijk niet zonder de juiste voeding.
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen - waarmee je vooral je benen traint - is zwemmen een echte fullbody workout. Je ontwikkelt en versterkt je schouder- en armspieren, terwijl je tegelijkertijd je core moet aanspannen om horizontaal in het water te liggen.
Hoe langer je per keer zwemt, hoe groter is over het algemeen het effect. Ook start de vetverbranding pas na rond 20 minuten echt op. Een uur zwemmen op lage intensiteit verbrandt dus flink vet; 10 minuten megahard zwemmen verbrandt weinig vet, maar is een uitstekende cardio-workout.
Gezondheidsvoordelen zwemmen
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Spieren die door zwemmers bij alle zwemslagen op de proef worden gesteld, zijn de schouders en triceps, zowel bij de draaibewegingen van je schouders bij het inzetten van een beweging maar ook en vooral ook bij het naar je toe trekken van watermassa's. Ze behoren dus ook tot de meest ontwikkelde spieren van zwemmers.
Regelmatig zwemmen is de oplossing
Om daadwerkelijk een sixpack te krijgen, dien je wel regelmatig te zwemmen. Doe je dit niet, dan train je jouw buikspieren te weinig om daadwerkelijk een sixpack te krijgen.
Regelmatig baantjes trekken verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
De training: Zwem met een stevige schoolslag 8-12 keer heen en weer in een 25 meter bad. Na elke keer heen en weer, neem je een minuut rust. Als je geen zwembad van 25 meter in de buurt hebt, pas dan het aantal keren heen en weer zwemmen dan aan op de lengte van het zwembad waarin je zwemt.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Heb je weleens 'zwembewegingen' gemaakt buiten het water? Da's appeltje eitje. Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Water neutraliseert de zwaartekracht waardoor je gewichtsloos wordt, waardoor je gewrichten even een welverdiende break krijgen. Je kunt iedere dag zwemmen zonder dat je een blessure riskeert, iets dat je bij krachttraining of hardlopen niet kunt garanderen. Hierdoor kun je je leven lang blijven zwemmen.
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
Borstcrawl — wees de snelste
De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen. Dat vergt veel uithoudingsvermogen.
Zwemmen is goed voor uw huid
En dat zorgt ervoor dat het vochtgehalte van uw huid op peil blijft. Daarnaast is zeewater ook extra goed voor mensen met huidaandoeningen, zoals psoriasis.
Je krijgt er getonede spieren van die meer vet verbranden
Water is 800% compacter dan lucht, dus zwemmen valt onder weerstandstraining – je ontwikkelt en versterkt er je schouder- en armspieren mee, terwijl je tegelijkertijd je core moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt).
Doordat je tijdens het zwemmen ook je bovenlichaam en onderlichaam actief gebruikt, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan pakweg tijdens het fietsen. Zwemmen is dé low-impactsport bij uitstek. Het is ook een full-body work-out: je oefent er zowat alle spieren mee.
Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig. Enkel zwemmen om af te vallen zonder op je voeding te letten is dus vrij zinloos. Een gezond eetpatroon blijft de basis en daar kan FitChef je bij helpen.