Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.
Geef de voorkeur aan de plantjes die het dichtst bij de moederplant staan. De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven staan in het hart van de plant.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
Omdat aardbeien planten door de tijd heen genomen minder productief worden, moet je je aardbeienplanten vervangen na twee tot drie jaar vervangen. Uiteraard kun je nieuwe kopen, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten.
Maak je moestuin winterklaar
Maak de moestuinbak bijvoorbeeld in oktober al schoon. Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Als je aan de voet van de plant kijkt, zie je 3 verschillende steeltjes; 1 ervan heeft meteen een blad, 1 ervan heeft een trosje met bloemen of misschien al aardbeien en 1 ervan is heel erg lang en heeft uiteindelijk een klein mini plantje. Dit is een uitloper, dus knip hem af bij de voet van de plant.
Aardbeien beschermen
Laat aardbeien bij voorkeur niet langer dan twee, hoogstens drie jaar op dezelfde plaats staan. Ze zijn namelijk gevoelig voor grondschimmels, waardoor de opbrengst achteruit kan gaan. Kweek in potten en bakken geeft ook goede resultaten. TIP Probeer ook eens de wilde bosaardbei Fragaria vesca.
Honingbijen, hommels en wilde bijen
De wind en de zwaartekracht zorgen samen voor iets meer dan de helft van de bestuiving. Voor de rest van de bestuiving zijn bijen nodig. Daarom houden kwekers van aardbeien honingbijen en hommels. Honingbijen zijn goede bestuivers, maar vliegen niet als het te koud of donker is.
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Houd maximaal 2 of 3 uitlopers per moederplant aan, zodat de energie van die moederplant goed wordt verdeeld. Verwijder dus alle andere uitlopers. Op deze foto zie je aardbeistek-in-wording; ze heeft meerdere blaadjes en zelfs de eerste worteltjes worden al gemaakt. Vul een potje met potgrond.
Anderzijds kun je met goede buren veel voor de gezondheid van de grond en de aardbeien doen. Bonen, erwten, koolrabi en radijzen zijn ideale voorgangers. Bij combinatieteelt zijn groenten van prei tot spinazie en uien goede buren. Ook kruiden als komkommerkruid en bieslook hebben hun waarde bewezen.
Tot aan het moment dat u de planten ontvangen hebt, is de potgrond waarin ze staan steeds van plantenvoeding voorzien en hebben ze zeer regelmatig water gekregen. Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag!
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Aardbeien plaats je liever niet naast koolsoorten, maar wél naast peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien en wortels.
Hoe lang aardbeien op dezelfde plek? Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Aardbeien verzorgen
Aardbeien zijn sterke planten. Het best groeien ze in humusrijke, vruchtbare grond die niet te droog en in de winter ook zeker niet te nat is. Bemest in het voorjaar met een gemengde organische meststof, eventueel aangevuld met wat kalium. Gebruik bijvoorbeeld meststof voor groenten en fruit.
Doe in ieder potje een aardbeien uitloper/stek en druk de grond rondom de stek voorzichtig aan. Geef de plantjes nu water. Zet ze de eerste 2 weken niet in deze felle zon maar op een halfschaduw plek. Zodat de plant zich eerst kan focussen op het aanmaken van de wortels.
Aardbeienplanten houden namelijk wel van een plens water. De vruchten zelf bestaan tenslotte voor een groot deel uit water dus voor de vorming van mooie grote aardbeien is het nodig om bij droogte regelmatig te gieten. Als de planten te weinig water krijgen, zullen de vruchten logischerwijs kleiner blijven.