Als het een wens betreft, moet de formulering luiden: Het ga je goed. Dat betekent: 'Ik hoop dat het je goed zal gaan', 'Moge het je goed gaan.
Zowel het ga je goed als het gaat je goed is correct, maar er is een verschil in betekenis. Het ga je goed betekent 'Ik hoop dat het je goed zal gaan'. De werkwoordsvorm ga is een aanvoegende wijs. We drukken daarmee onder meer een wens uit.
De aanvoegende wijs is een werkwoordsvorm waarmee we onder meer een wens, toegeving, aanwijzing of aansporing uitdrukken. In het moderne Nederlands komt de aanvoegende wijs nog bijna alleen voor in vaste uitdrukkingen, bijvoorbeeld Koste wat het kost; Leve de koningin!; Het zij zo.
De voorwaardelijke wijs (Latijn: conditionalis, Engels: conditional mood) is een vorm van werkwoorden die aangeeft dat het gaat om de mogelijke gevolgen van een voorwaarde. De voorwaardelijke wijs komt voor in verschillende Indo-Europese talen en kan worden vervoegd naar persoon of getal.
Hou je haaks (of Houd je haaks) wordt vaak bij het afscheid nemen gezegd. Het betekent ongeveer hetzelfde als 'Het beste! ', 'Hou je taai! ', 'Hou je goed!
Toch zijn de principes in een paar woorden verteld: je gebruikt 'goed' als het een zelfstandig zinsdeel is ('Dit is heel goed' of 'Goed gedaan!') en 'goede' als het bijvoeglijk gebruikt is ('het goede antwoord').
te veel van het goede (bn): overdreven.
goed - Bijvoeglijk naamwoord 1. kwaliteit bezittend ♢ Wat een goed stuk om te lezen! goed - Zelfstandignaamwoord 1. iets concreets of abstracts dat men in bezit kan hebben ♢ Gezondheid is een groot goed.
Toelichting. Best is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenissen 'goed', 'echt wel, heus wel'.
iemand die meent alles beter te weten dan anderen.
Het woord goeie staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het best en het beste zijn allebei correct in zinnen waarin het best(e) een afzonderlijk zinsdeel is. Best(e) is dan geen bepaling bij een zelfstandig of bijvoeglijk naamwoord, zoals in het beste boek en het best toegankelijke museum. Het best komt meer voor in geschreven taal, het beste in gesproken taal.
“Houdoe komt van houd je eigen goed.” Dat werd in Brabant uitgesproken als houdt oe eigen goed. “Eigenlijk betekent 'houdoe' dus houd je.” "In Limburg zeggen ze Haije." Ondanks dat 'houdoe' een samentrekking is van 'houd' en 'je' betekent het wel echt houd je eigen goed.
Een klein onderzoekje op internet brengt de goede oplossing: het mag allebei. Hou je aan de snelheidslimiet is wat informeler taalgebruik, meer spreektaal. Maar hou of houd is dus allebei goed. In de spreektaal laten we de slotmedeklinker vaak weg.
Heem betekent letterlijk besloten boerenerf. Daarnaast heeft het de betekenis van directe omgeving en inheems.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.
de tegoedbon
(tegoedbons) (meerv.) Bon met vermelding van het bedrag dat bij een volgende aankoop als korting wordt gegeven. Voorbeelden: `Als je in een winkel een product wil ruilen krijg je vaak een tegoedbon in plaats van geld.
Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk.
Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd.
We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd. Goedemiddag / goeiemiddag, juf Lies.
Conclusie. Zowel goedemorgen als goeiemorgen zijn goed! Goedemorgen is formeel en goeiemorgen informeel, maar beide officieel juist. Bronnen: Onze Taal Taaladvies, Onze Taal Tijdschrift, Taaladvies, Van Dale.
optimistisch, overtuigd. als synoniem van een ander trefwoord: welwillend (bn) : benevolent, bereidwillig, clement, de kwaadste niet, goedertieren, goedgezind, goedgunstig, inschikkelijk, mild, positief, tegemoetkomend, toegenegen, voorkomend, vriendelijk, welgezind.
Empathie. Als je empathisch bent, kun je je goed inleven in de gevoelens of gedachtegang van anderen. Het wordt ook wel empathisch vermogen genoemd.