Volgens de Arbeidstijdenwet moet een pauze minimaal 15 minuten duren en moet tevens de dienst onderbreken. Als er tijdens een dienst meer dan 5,5 uur wordt gewerkt dan moet er sprake zijn van minimaal 30 minuten pauze. Deze pauzetijd mag worden gesplitst in 2 x 15 minuten.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Onder arbeidstijd vallen de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Daar kan bijvoorbeeld ook een cursus onder vallen die je verplicht moet volgen van je werkgever. De uren die je per week of per jaar werkt, heten de arbeidsduur.
Je recht op pauzes en rusttijden
Werk je op een dag meer dan 5,5 uur? Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
Dit hangt af van hoe je het met de werkgever heb afgesproken in je contract. Normaal gesproken is pauze voor eigen tijd (dus geen onderdeel van je 40-uur)... soms wordt het ook fifty-fifty verdeeld... in jou voorbeeld dus 30 minuten voor de baas en 30 minuten eigen tijd.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.
Geen arbeidstijd:
de medewerker die altijd op dezelfde plaats werkt; de winkelbediende die op enkele vaste locaties zijn of haar werk moet doen; de monteur die voor langere periode naar dezelfde locatie reist omdat hij daar wordt gestationeerd.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Als je regelmatig pauze neemt, kan dit je helpen om productiever en gezonder te zijn. Pauzes geven je de tijd om je energie en concentratie te herstellen, waardoor je effectiever kunt werken en minder kans hebt op burn-out.
Arbeidsrecht: zo werken pauzes
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen.
Van 8.30 tot 17.00 uur = 8,5 uur. Half uurtje pauze eraf, is werkdag van 8 uur.
Uw werknemer mag alleen meer dan 5 dagen per week werken als hij in een periode van 14 dagen minimaal 72 uur achter elkaar niet werkt. Deze periode is eventueel te splitsen in 2 perioden van minimaal 32 uur achter elkaar.
Opzegtermijn oproepcontract
Bij een nulurencontract heeft u een opzegtermijn van 4 dagen. In uw cao kan een kortere termijn staan. Bij een min-maxcontract staat de opzegtermijn in uw arbeidscontract of cao. Deze is meestal 1 maand.
Vraag vroeg om een vrije dag
Over het algemeen is twee weken voldoende voor een paar vrije dagen. Als je meer vrije tijd nodig hebt, kun je dit beter minstens een maand voor het geplande verlof aanvragen.
Volgens de rechtbank is het eerder aanwezig zijn een verplichting, en geen vrijblijvend advies. Bovendien is het inloggen in de systemen noodzakelijk om de telefonische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "Deze tien minuten zijn aan te merken als arbeidstijd", concludeert de kantonrechter.
Met 'bezoldigde dagen' worden niet enkel de effectief gewerkte dagen bedoeld, maar ook: de niet gepresteerde dagen waarvoor de werkgever verplicht is een bezoldiging te betalen waarop bijdragen moeten berekend worden.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Deze 'wet van reistijd' stelt dat het acceptabel is om 70 tot 90 minuten per dag onderweg te zijn. Dit is een totaal, dat naast de reis naar het werk ook andere reisbewegingen omvat. Denk aan boodschappen doen en andere dagelijkse verplaatsingen.
Eigen tijd of werktijd
Een werkgever doet er bovendien verstandig aan om ook het een en ander op te nemen over de tijd die de werknemer hieraan besteedt. Het volgen van een cursus is in beginsel werktijd.
Werkoverleg is een uitstekend middel om werknemers sterker te betrekken bij hun werk. De tijd die nodig is voor werkoverleg geldt formeel als werktijd. Volgens veel regelingen/cao's moet de duur van overleg worden gezien als werktijd. Die tijd dient als zodanig gecompenseerd te worden.
Volgens de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie moet wachttijd die werknemers doorbrengen op de werkplek of een andere plaats waar de werknemer op verzoek van de werkgever een activiteit moet verrichten, altijd als arbeidstijd worden beschouwd.