Woont u in Vlaanderen en bent u ouder dan 25 jaar, dan moet u zich aansluiten bij een zorgkas. Jaarlijks betaalt u een zorgpremie van 58 of 29 euro voor de Vlaamse sociale bescherming. Met deze premie helpt u zwaar zorgbehoevenden. Zij ontvangen financiële steun om hun zorgkosten te dragen.
Welke kosten dekt de zorgkas? De zorgkas dekt andere financiële kosten dan medische kosten. Ze betalen dan een bijdrage van 130 euro, dat bedrag dient voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld huishoudhulp.
Voor wie ernstig en langdurig zorgbehoevend is, zoals wie in een woonzorgcentrum woont of thuis veel hulp en verzorging nodig heeft. Vergoeding van 135 euro per maand. Maandelijks betaald op uw rekening door uw zorgkas.
Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie? Verzorg je een familielid of vriend die tijdelijk of permanent hulpbehoevend is, bijvoorbeeld door een fysieke of verstandelijke beperking of door een psychische aandoening? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële tegemoetkoming.
Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kunt u ten vroegste aanvragen op de dag van uw 65ste verjaardag. U moet minstens 7 punten behalen op de “schaal van zelfredzaamheid”. Die schaal meet de invloed van je handicap of gezondheidsprobleem op uw dagelijkse leven.
Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood: heette vroeger de "tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden". is een zorgbudget voor 65'+ers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. bedraagt maximaal 683 euro per maand, afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn (gezins)inkomen.
U heeft enkel recht op de verhoogde tegemoetkoming als het bruto jaarinkomen van uw gezin lager is dan 25.291,73 EUR (vermeerderd met 4.682,19 EUR per bijkomend gezinslid). Voorbeeld: Als u op 3 maart 2022 een aanvraag indient, wordt rekening gehouden met uw inkomsten vanaf februari 2022 (huidige inkomsten).
Je bent hulpbehoevend en 65 jaar of ouder. En je hebt een beperkt inkomen. Dan kun je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voorheen tegemoetkoming hulp aan bejaarden) aanvragen. Het bedrag hangt af van de zorg die je nodig hebt en je gezinsinkomen.
Bij CM krijg je een uitgebreid en eigentijds pakket diensten en voordelen. Je kunt er een beroep op doen indien je in orde bent met de betaling van de CM-bijdrage. Ook dit jaar zijn er vernieuwingen in het pakket. In 2023 bedraagt deze bijdrage voor gerechtigden 9,43 euro per maand.
Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming. Je betaalt je zorgpremie rechtstreeks aan je zorgkas. Elk Vlaams ziekenfonds heeft een zorgkas en ook de Vlaamse overheid heeft er eentje (de Vlaamse Zorgkas).
Wat is nu precies het verschil? Vooreerst wordt het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden uitbetaald door de zorgkassen, in opdracht van de Vlaamse overheid. De mantelzorgpremies worden uitbetaald door de gemeente of het OCMW.
De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij jouw solidaire zorgpremie. Net als ruim 4,7 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal je elk jaar een zorgpremie. In 2023 bedraagt die 58 euro (of 29 euro voor mensen met een laag inkomen). Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas.
Iedereen die in Vlaanderen woont, moet de zorgpremie elk jaar voor 30 april betalen. Personen die 26 jaar worden moeten betalen vóór 1 juli. Personen die pas in Vlaanderen of in Brussel zijn komen wonen, moeten betalen binnen 6 maanden nadat ze in Vlaanderen of Brussel zijn komen wonen.
Je moet elk jaar de zorgpremie betalen aan een zorgkas. Zo help je mensen die veel zorg nodig hebben, en zo kan ook jij rekenen op de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. Twee keer de zorgpremie niet betalen, levert een boete op.
Hoe weet ik of ik de verhoogde tegemoetkoming heb? CM zal je steeds op de hoogte brengen als de verhoogde tegemoetkoming werd toegekend. Je ontvangt dan ook nieuwe gele klevers met een aangepaste code. Deze staat onderaan de klever en eindigt steeds op 1 als je de verhoogde tegemoetkoming hebt.
U kunt online controleren of het sociaal tarief voor u automatisch wordt toegepast, voor welk(e) contract(en) en voor welke periode via www.sociaaltarief.economie.fgov.be . U kunt ook contact opnemen met het Contact Center of met de Cel Sociale Energie van de FOD Economie .
Verblijf je in een erkend woonzorgcentrum (WZC), rust- en verzorgingstehuis (RVT) of psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) in Vlaanderen of Brussel, dan heb je recht op dit zorgbudget. Bewijs je zorgbehoefte met een verblijfsattest van je residentiële zorgvoorziening.
je handicap moet erkend worden door onze artsen. je inkomsten en die van je partner mogen bepaalde grenzen niet overschrijden. je verdienvermogen is maximaal 1/3 van wat een persoon zonder handicap kan verdienen door te werken op de gewone arbeidsmarkt. je bent minstens 18 jaar.
Verschilt van gemeente tot gemeente. Niet alle gemeentes kennen een mantelzorgpremie toe. De bedragen en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Zo zal je in sommige gemeentes moeten voldoen aan een minimumleeftijd en in andere gemeentes wordt verwacht dat je bij de persoon, voor wie je zorgt, inwoont.
Attest erkenning van de handicap
Je kan bij de DG Personen met een handicap terecht voor de erkenning van je handicap. Je krijgt dan een attest waarmee je onder bepaalde voorwaarden recht hebt op sociale voordelen bij de DG Personen met een handicap en/of bij andere instanties.
1 punt = weinig moeilijkheden. 2 punten = grote moeilijkheden. 3 punten = onmogelijk zonder hulp van anderen.
Het zorgbudget voor mensen met een handicap is dus niet te combineren met het persoonlijke-assistentiebudget (voor minderjarigen), of met het persoonsvolgend budget (voor meerderjarigen). Een persoonsvolgend budget moet je als persoon met een erkende handicap aanvragen bij het VAPH.