Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
– Is jouw antwoord : Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is. Een beter antwoord is dat je een positief iets van jezelf koppelt aan de toekomstige functie.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
De vraag gaat over je belangstelling voor die functie, voor die organisatie. Bij je antwoord kun je denken aan wat jou zodanig in de organisatie en in de functie interesseert dat je er je werk van wilt maken. De vraag gaat ook over waarden.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Of een antwoord zou kunnen zijn: “ mijn CV sluit perfect aan op de functievereisten en ik beschikt over de benodigde ervaring en vaardigheden. Ik hebt kennis van de producten en/of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dus ik ben de ideale persoon voor deze functie”.
Er is vast wel iets in de vacaturetekst te vinden wat je al een keer gedaan hebt. Vertel hierover. Geef aan wat je er zo leuk aan vond en waarom je hier verder mee wilt in de nieuwe functie. Je kunt ook vertellen wat je van die ervaringen hebt geleerd en wat je een volgende keer anders zou doen.
Voorbeelden van slechte eigenschappen
Ik ben veeleisend (ik wil het maximale uit mezelf en anderen halen) Ik ben weleens te behulpzaam (ik besteed tijd aan collega's die om hulp vragen, waardoor mijn eigen taken erbij inschieten) Ik ben een control freak (ik wil mijn taken volledig beheersen) Ik ben soms té zorgvuldig.
De belangrijkste valkuil is teveel aan het woord zijn, te weinig luisteren naar de gesprekspartner, tot zelfs de selecteur in de reden vallen. Door actief te luisteren en zelf ook enige goed voorbereide vragen te stellen, kan de sollicitant in zijn antwoord beter afstemmen op wat de andere partij relevant vindt.
Beschrijf je toekomstplannen en waarom je deze baan wilt
– Ik denk dat mijn vaardigheden perfect in dit team passen en dat ik daaraan kan bijdragen door… Dat laatste is heel erg belangrijk om te benadrukken: jouw potentiële werkgever moet ervan overtuigd zijn dat je deze baan echt graag wilt.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Hou je antwoord in ieder geval werkgericht en licht je antwoord met een voorbeeld toe. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruikt van de STAR-methode. Daarbij beschrijf je aan de hand van de punten Situatie, Taak, Actie en Resultaat een voorbeeld, waaruit jouw eigenschap of competentie blijkt, die een collega jou toedicht.
Reageer altijd snel op een aanbod. Laat de werkgever weten dat u het aanbod heeft ontvangen en waardeert. Geef eerlijk aan dat u tijd nodig heeft om een goede beslissing te kunnen nemen en vraag wanneer de werkgever uiterlijk een antwoord van u wilt. Reageer vóór die datum.
Voorbeeld antwoord
Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld. Dat merkte ik ook bij mijn vorige werkgever: ik voerde veranderingen vaak als eerste door en trok de rest dan mee. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe inzichten en ideeën over hoe iets beter kan.
Leg een link tussen jou en de baan
'Maak je motivatie persoonlijk', zegt senior HR-adviseur Esther Baas van Lloyd's Register EMEA. 'Geef aan waarom jij geschikt bent voor deze rol vanuit je werkervaring, maar laat ook duidelijk merken waarom je persoonlijk geïnteresseerd bent in deze functie.
Benoem zaken die je aanspreken in de functie waar je op solliciteert. Vertel waar je over 5 jaar wilt zijn. (Zorg ervoor dat dit in lijn is met wat het bedrijf te bieden heeft) Noem taken en/of verantwoordelijkheden uit de vacature en neem die mee in je ambities.
Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.
Er zijn meestal drie redenen waarom we werken: we werken voor het geld, we werken voor de gezelligheid en we werken omdat het ons inspireert. Natuurlijk zijn edele motieven als bijdragen aan de maatschappij of zelfontwikkeling ook belangrijk, maar niet voor iedereen. Dus wat motiveert jou?
Plezier op de werkvloer zorgt ervoor dat je meer zin hebt om naar je werk te gaan en het maakt je gelukkiger, maar dat niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat het ook goed is voor je gezondheid en prestaties als je je werk en collega's leuk vindt.