Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.
Spelen, spelen, spelen
Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed. Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar. Speel op momenten dat de kat actief is. Beweeg speeltjes van de kat af (een prooi zou ook nooit naar de kat toe lopen).
Een kitten moet leren dat handen zijn om te knuffelen/aaien, niet om mee te spelen. Gebruik altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes etc. Door je kitten met je handen te laten spelen, leer je hem dat je het goed vindt dat hij krabt en bijt.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Ze likken, kwispelen met hun staart en schreeuwen bijna "kom met me spelen!". Katten zijn wat subtieler in het tonen van hun liefde, maar dat betekent niet dat de band tussen katten en hun baasje minder is dan bij honden. Het betekent alleen dat je de liefdestaal van je kat moet leren begrijpen.
Als je kat liefdevol met haar kop tegen je voorhoofd duwt of lief met haar hoofd tegen je been aan wrijft, mag je je gelukkig prijzen. Je kat vertrouwt je en heeft je als baasje geaccepteerd. Aangezien je nu het volle vertrouwen van je kat hebt gewonnen, deelt ze haar feromonen uitgebreid met jou.
Uw kat loopt vaak ongedurig heen en weer in huis of in de tuin. Ook voortdurend hetzelfde gedrag laten zien, kan duiden op een verminderd welzijn. Wanneer uw kat geen plezier meer beleeft aan spelen is dat een slecht teken. Als een voorbijvliegend vogeltje geen interesse meer wekt, is dit ook een slecht teken.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.
Je kitten socialiseren begint door hem op een rustige manier te laten wennen aan verschillende nieuwe prikkels. Begin bijvoorbeeld met het regelmatig aanhalen van je kitten, geef hem brokjes op schoot en probeer hem iedere dag iets langer te aaien of te borstelen.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Heeft je kat niet altijd behoefte aan knuffels en aaien over zijn bolletje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet op je knuffels zit te wachten, maar dat je hem op de verkeerde manier benadert waardoor hij zich bedreigd voelt.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Daarnaast worden katten ook vaak geaaid op plekken die ze helemaal niet lekker vinden. "De rug of de staart, dat zijn voor de kat hele intieme en gevoelige plekken. Dus ze vinden het doorgaans helemaal niet fijn om daar aangeraakt te worden.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.