Enerzijds kan omwille van de aandacht bij aaien geeuwen een teken zijn van enthousiasme. Anderzijds kan gapen ontstaan van stress als een vreemde of iemand waar je hond zich niet op zijn of haar gemak bij voelt je hond aait. Hier is het dus een teken van stress of onrust en wordt er eigenlijk 'stop maar' gezegd.
Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen. Dit kan zowel in positieve als in negatieve stresssituaties voorkomen.
Honden zijn gevoelige en empathische dieren, ze voelen dit aan. Je hond legt zijn hoofd op je schoot om je te laten weten dat hij er voor je is. Hij geeft je steun en wil je graag helpen.
Honden gapen, net als mensen, als ze moe zijn, net wakker worden of uit stress. Fysiek gezien verlaagt gapen even kort de bloeddruk en 'koelt' de hersenen. Het is dus heel functioneel.
Kwispelen is in de meeste gevallen een goed teken. Als de hond zijn staart in een langzamere, bredere baan beweegt, voelt je hond zich waarschijnlijk tevreden. Bij een ontspannen hond hangt de bek vaak iets open. De ogen en pupillen zijn bij ontspannen honden niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft.
Misschien zit hij niet lekker in z'n vel en wil hij getroost worden. In dat geval kun je je hond beter afleiding en positieve aandacht geven en met hem gaan wandelen of spelen. Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Tegen je aan leunen
Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je. Hij kan wel angstig zijn voor een situatie, voorwerp, dier of mens.
Dat kan lukken. Natuurlijk moet je zelf nagaan of je viervoeter zich goed voelt bij deze methode. Want iedere hond kan anders reageren op deze situatie. Het is belangrijk dat het dier beide baasjes/bazinnetjes goed kent.
Het kan aan het karakter van je hond liggen, er zijn honden die aandacht en fysiek contact met mensen niet zo belangrijk vinden. Het kan ook liggen aan de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van andere huisdieren. Socialisatie kan een hier een aandeel in hebben, en ook wat je hond heeft geleerd en meegemaakt.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Het empathische vermogen van een hond
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn. Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Honden kunnen op allerlei manieren troost bieden aan mensen, bijvoorbeeld door fysiek contact, vertelt ze. "De hond legt bijvoorbeeld een speeltje bij je op schoot om je uit te dagen of hij wil naar buiten waardoor je fysieke beweging krijgt. Deze beweging kan helpen om symptomen en angst te verminderen.