De populairste voorletters blijken de J, de M, de A, tegenwoordig gevolgd door de S en de L.
De meest gebruikte letter van het Nederlandse alfabet en het Nederlandse schrift is de e, terwijl q, x en y de minst gebruikte letters zijn.
Voor beide geslachten zijn de voorletters X, U, Q, Z, O, V en Y het minst populair, zowel voor de ouderen als de jongeren. Hoe verder in het alfabet hoe minder aantrekkelijk lijkt het, en daar kun je tegenwoordig ook nog de P en de W bij rekenen.
De meest voorkomende klanken, de klanken die in bijna alle onderzochte talen voorkomen, zijn dus de klinkers i en a en de medeklinkers m en k. Als we de lat iets lager leggen (klanken die in meer dan 80% van de talen voorkomen), komen daar de medeklinkers n, p, j en w en en de klinker u (oe) nog bij.
De letters van het alfabet
Het Nederlands alfabet heeft dezelfde 26 letters als het Engelse alfabet, maar de letters worden anders uitgesproken. De letters van het alfabet zijn: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
De zèta of dzèta (kapitaal Ζ, onderkast ζ, Oudgrieks ζῆτα, Nieuwgrieks ζήτα) is de zesde letter van het Griekse alfabet. De zèta werd in het Oudgrieks uitgesproken als /zd/, zoals in misdienaar, of /dz/, zoals in broodzak. De uitspraak is in het Nieuwgrieks steeds als /z/. ζ' is het Griekse cijfer voor 7, ζ voor 7000.
Moderne letteres als G, J, U, W, Y en Z waren in het begin nog niet aanwezig in het Latijnse alfabet. In de loop der jaren voegden mensen steeds meer letters toe aan het Latijnse alfabet, waardoor de huidige stand van 26 letters werd bereikt. De 'Y' en 'Z' werden toegevoegd om Griekse woorden weer te geven.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Het woord sproeiauto (vrachtauto met sproeiapparaat) gebruikt de vijf klinkers van het alfabet achter elkaar.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
Kapitalen zijn het tegenovergestelde van de onderkast (de kleine letters). De kapitaal komt het meest voor als hoofdletter: aan het begin van een naam, aan het begin van een zin, topografische namen en feestdagen. Maar kapitalen worden ook gebruikt in afkortingen (bijvoorbeeld DNS of DHCP).
Hoeveel letters telt ons alfabet? Dat weet je vast meteen: 26.
De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed.
Het Sans serif lettertype wordt beschouwd als de meest nette, efficiënte en moderne keuze. Het lettertype werkt goed voor lange teksten, maar wordt ook veel gebruikt in logo's en headings. Voorbeelden van Sans serif fonts zijn: Helvetica.
De A is de eerste letter in het moderne Latijnse alfabet en ook de eerste klinker. De letter is afgeleid van de Griekse letter alfa (α), die evenals in het Latijn de klankwaarden /a/ en /a:/ had.
Welk woord heeft geen klinkers en bestaat uit twaalf letters? Zandweggetje.
Aline Oosterhof on Twitter: ""Woord met 7 letters zonder klinkers..." "Zandweg" ~ Herman Finkers #goedemorgen :-) http://t.co/FQoLbXnmRB" / Twitter.
De Wordlebot van de New York Times raadde Wordle-gebruikers op de gewone modus oorspronkelijk aan om te beginnen met het woord CRANE. Maar vanaf augustus 2022 beveelt Wordlebot nu het woord SLATE aan.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal. Maar - het was te verwachten dat de vraag gesteld zou worden - wat is het langste woord?
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
De betekenis is namelijk: de blik die wordt uitgewisseld door twee mensen die geen initiatief willen of durven nemen om iets te doen wat ze beiden willen, maar wel hopen dat de ander dat doet. Het woord is in het Guinness Book of Records vermeld als het "kortste en bondigste" woord.
Latijn (Lingua Latina) is een Italische taal die oorspronkelijk werd gesproken door de Latijnen, onder wie ook het bekendste Latijnse volk, de Romeinen.
In de Nederlandse taal wordt de ij soms als één letter beschouwd en vormt hij dan de 25e letter van het Nederlandse alfabet.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt).