Wat heb ik nodig om digitale tv te kijken? Voor digitale tv heb je speciale apparatuur nodig. De meeste tv's hebben een ingebouwde digitale tuner. Met een insteekkaart en een smartcard van je provider kun je zo tv kijken.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
De Chromecast en Apple TV zijn twee apparaatjes die je via HDMI aansluit op je televisie. Vervolgens kun je vanaf andere apparaten beeld afspelen op het grote scherm van je televisie. Op deze manier kun je online tv kijken. Ook hier is geen coax-aansluiting voor nodig, alleen een internetverbinding.
Maar is coax nog nodig in een nieuwbouwwoning? Het antwoord hierop is nog niet zo eenduidig als het lijkt. In principe heb je deze aansluitingen niet per se meer nodig. Zeker wanneer je gebruikmaakt van inernet via glasvezel internet, wat steeds meer mensen doen, heb je de coaxkabel in principe niet meer nodig.
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settupbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Analoge televisie ontvang je altijd via de kabel. Alle kabelaars bieden ook digitale televisie via de kabel aan. Er zijn ook andere tv-aanbieders die digitale tv aanbieden. Ze gebruiken glasvezel, dsl, de ether of zenden uit via de satelliet.
Aansluiting op TV
Sluit na het aansluiten van de coax-kabel een HDMI-kabel aan op de TV-ontvanger en op een beschikbare HDMI-aansluiting achterop je TV. Indien je geen HDMI aansluiting hebt op je TV kun je ook gebruik maken van een Scart-kabel.
De publieke omroepen NPO 1, 2 en 3 kijk je gratis live via npostart.nl/live. Je kunt de meeste uitzendingen 7 dagen terugkijken. Terugkijken doe je via de website of de NPO Start app. Deze is voor de meeste smartphones, tv's en mediaspelers beschikbaar.
Als je elke dag gemiddeld 4 uur tv kijkt, komt het verbruik neer op 146 kWh per jaar (365 x 4 x 0,1). Pas daarop je energietarief toe en je weet hoeveel het je elk jaar kost om tv te kijken. Het vermogen, uitgedrukt in watt, varieert echter afhankelijk van de technologie van de televisie.
Internet en televisie kosten
De kosten van een internet en tv pakket liggen zonder korting gemiddeld tussen de € 48,- en € 77,- per maand. Een behoorlijk verschil dus. Je internet en televisie kosten zijn sterk afhankelijk van zowel de provider waar je voor kiest, het type internetverbinding en de internetsnelheid.
Als je een Ziggo abonnement met tv hebt kun je gebruik maken van de Ziggo GO app. Je kunt dan via je telefoon, tablet of laptop kijken naar je favoriete programma's. Dit is ook een manier om zonder kastje digitale tv te kijken. Met een Chromecast kun je de programma's ook naar je tv casten.
Je kunt nog steeds op je televisiescherm je favoriete serie of programma kijken. Je hebt hiervoor wel een streaming device nodig: een Google Chromecast of Apple TV (Apple TV werkt alleen via Apple toestellen). Open de app op je tablet of TV, en stream het beeld vervolgens naar je televisie.
Kan ik ook tv kijken zonder coaxkabel? Via de Ziggo GO app kan je je favoriete programma's streamen naar je televisie. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een werkende internetverbinding.
Tv kijken via internet kan met verschillende verbindingen, zoals glasvezel, kabel of wifi, 4G en 5G. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop. Naast internetproviders zijn er nog veel meer aanbieders van tv-apps.
Voor het aansluiten heb je 3 kabels nodig. Een antenne of Coax kabel vanuit de muur naar de digitale tv ontvanger; een hdmi kabel om het beeld van de ontvanger naar de tv te brengen; een optische audio kabel om het geluid van de digitale tv ontvanger naar de audio set te brengen.
Televisie via de ether (Digitenne) Bij televisie via de ether wordt het signaal opgepikt door een antenne. Digitenne van KPN is het bekendste voorbeeld van tv via de ether. Met Digitenne kun je overal in Nederland tv kijken aan boord zonder dat je een televisie-aansluiting nodig hebt.
KPN Smart TV app: de nieuwe manier van tv kijken
Zorg ervoor dat je apparaat is verbonden met je thuisnetwerk en je bent klaar om te gaan. Met de KPN Smart TV app kijk je niet alleen live de beste zenders, maar kun je ook programma's pauzeren en zelfs terugkijken.
Geen internetverbinding
Tegenwoordig zijn bijna alle tv's in de winkel een smart-tv. Maar ben je niet geïnteresseerd in zulke 'smart' functies, dan kun je er altijd voor kiezen om zo'n smart-tv niet met het internet te verbinden. De tv gebruik je dan gewoon als tv, los van de smart-functies.
Een smart-tv is een televisie met internet. Door deze internetverbinding (via internetkabel of ingebouwde wifi) kun je films en series vanaf het internet naar je tv streamen. Daar heb je geen extra apparaat voor nodig, alles wat je nodig hebt zit al in de tv.
Tot voor kort zag je in elk huis coax-aansluitingen, voornamelijk voor internet en televisie. Koop je nu een nieuwbouwhuis, dan zie je deze punten niet altijd meer. Hoewel de coax-kabel al een tijdje meegaat, is hij nog even nuttig als voorheen.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Telenet stopt volledig met het analoge tv-signaal tegen eind 2021. Normaal gezien had dat vorig jaar al moeten gebeuren, maar door de coronapandemie kwam er uitstel. Kijk jij nog naar tv via de gewone kabel?