Open relaties leiden dan vaker tot gevoelens van angst, jaloezie en verdriet, maar deze gevoelens zijn bij onveilig gehechte personen ook vaak aanwezig in monogame relaties.
Slechts 3 tot 4 procent van de Nederlanders heeft een open relatie. Dat is verrassend weinig, als je het vergelijkt met het aantal Nederlanders dat vreemdgaat. Veel van ons hebben wel de behoefte aan romantisch of seksueel contact met een ander, maar een open relatie keuren velen toch af.
Verdiep je er samen in
Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om informatie en inzicht te krijgen. Je kunt beginnen met het lezen van boeken en over ervaringen van anderen. Laat dat ook je partner lezen. Misschien kun je zo samen een beeld opbouwen wat voor soort open relatie voor jullie het beste zou kunnen werken.
Polyamorie is gewoon een andere term voor een open relatie. Nee, polyamorie is anders dan het hebben van een open relatie. Als je in een open relatie zit dan heb je één vaste relatie en daarbuiten ga je verhoudingen aan met anderen. Bij polyamorie heb je daarentegen meerdere vaste relaties.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit. Maar wat vertellen de cijfers ons hier nog meer over? Heeft een ouder persoon minder seks, omdat hij of zij vaak al langer in een relatie zit?
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Polygamie is de situatie waarin iemand met meerdere personen getrouwd is. In Nederland (en in het grootste deel van de wereld) is dat verboden. Waar het wel is toegestaan gaat het vrijwel altijd om polygyny, een huwelijk van één man met meerdere vrouwen.
Non-monogaam zijn betekent dat je meer dan één partner hebt. De bekendste vorm is vreemdgaan, maar een vorm die in opkomst lijkt, is polyamorie. De polyamorist heeft vaak liefdesrelaties met meerdere mensen, in goed overleg.
In het begin van een relatie ben je vaak helemaal weg van iemand. De adrenaline giert door je lijf en je bent letterlijk drunk on love. Een geweldig gevoel, maar vaak doe je er goed aan om je hier niet in te verliezen en – hoe leuk het ook is – ook afstand te bewaren. Een beginnende relatie moet je tijd geven.
Open relatie: communicatie is essentieel
Maar pas op; een open relatie is zeker niet voor iedereen weggelegd. De enige manier dat het kan werken is als beide partijen er 100 procent achter staan en als het vertrouwen in elkaar en in de relatie zo sterk is, dat wantrouwen en jaloezie geen rol gaan spelen.
Het verbod kwam er niet. Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen. In België is er geen beletsel voor een huwelijk tussen neven en nichten.
Een scharrel is voor mij iemand met wie ik een fysieke, maar geen sociale relatie heb. We komen bij elkaar langs, eten wat, hebben seks en gaan dan weer naar huis. Of soms blijven we bij elkaar slapen.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan.
Ze luisteren naar elkaar
"Een van de signalen dat je date een maatje wordt, is als hij of zij echte interesse toont in je leven en naar je luistert als je praat. Ze herinneren zich dingen die je over jezelf hebt verteld."
Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent. Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
Is de seksdrang van mijn partner normaal? Een normale hoeveelheid bestaat dus niet. De seksdrive is iets persoonlijks en als je genoeg seks hebt om zelf met een tevreden gevoel je leven te leiden, dan zit alles goed. Voor de een is dat drie keer per week, en voor de ander weer eens in de twee weken.
Uit onderzoek van Hanneke de Graaf blijkt dat iets anders nog funester is voor het seksleven: een langdurige relatie. Vooral de vrouw krijgt langzamerhand minder zin. In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent.
De seksuoloog uit Amsterdam adviseert haar patiënten zelfs ongeveer drie keer per maand seks. "Dat is geen keiharde regel die ik opstel, hoor. Men moet doen waar ze zich goed bij voelen. Daarnaast moet je ook niet te veel waarde hechten aan al die mensen die zeggen dat ze twee keer per week seks hebben.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Vooral als het echt, écht een heel belangrijke issue is waar jullie relatie door verandert, is het belangrijk om niet te doen alsof het er niet is. Dat klinkt misschien als de makkelijkste optie, maar het probleem is er niet mee weg. Dus zorg dat jullie er (regelmatig) over praten met elkaar en luister ook naar elkaar.
Bindingsangst hebben betekent niet dat je niet gesteld bent op de ander. Als je bij elkaar bent zijn je gevoelens oprecht, maar als je later alleen bent begin je te twijfelen en word je angstig. Dit kan voor verwarrende situaties zorgen voor zowel jezelf als je partner.