Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Volumevergroters hebben een natuurlijke werking die gelijk is aan de werking van vezels in het voedsel. Ze zijn daarom de beste en veiligste keus voor langdurige behandeling van obstipatie. Om blokkering van de darm te voorkomen moet je bij het gebruik van deze middelen altijd voldoende vocht drinken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Advies. Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie gaat de voorkeur uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking.
Als u Dulcolax iedere dag gebruikt, moet de oorzaak van de verstopping worden uitgezocht. Neem in dat geval contact op met uw arts. Langdurig overmatig gebruik kan leiden tot een verlaagd kaliumgehalte in het bloed, in ernstige vorm te herkennen aan spierkrampen of spierzwakte en vermoeidheid (hypokaliëmie).
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.
Te weinig vezels in de voeding
Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een soepele ontlasting. Vezels werken als een spons en houden vocht vast. Hierdoor blijft poep zacht en soepel. Ook stimuleren vezels de darmbeweging en voeden ons microbioom.
Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer: voedingsvezels (o.a. in volkorenbrood), pruimen, appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel.
Olijfolie is niet alleen een geweldige antioxidant, maar kan ook opluchting geven in het geval van verstopping. Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein.
Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Vezels zijn onverteerbare suikers.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood.
Alarmsymptomen om direct de huisarts te raadplegen:
Hoge koorts. Veranderd ontlastingspatroon voor langer dan 3 weken. Het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd. Buikpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies en weinig eetlust.
Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie.
Obstipatie kan zorgen voor buikpijn. Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet.
BAARN - Een darmspoeling, ook wel bekend als klysma, wordt gezien als een natuurlijke manier om het welbevinden te vergroten. Volgens onderzoekers is hier echter helemaal geen wetenschappelijke bewijs voor. Er is juist vaak sprake van bijwerkingen variërend van kramp tot nierfalen en overlijden.
▪️ Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen. ▪️ Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
Neem 1 keer (2 avonden vóór de dag van het onderzoek), om 22.00 uur 2 tabletten Bisacodyl in. Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±13.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek. Tussen 17.00 en 18.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën. Het is belangrijk om te onthouden dat olijfolie een vet is en dat overmatig gebruik kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
Hoe bitterder, hoe beter
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.