In principe zijn er 15 verschillende koffiesoorten te onderscheiden. Een deel zijn gebaseerd op espresso zonder melk, een deel soorten koffie zijn gebaseerd op melk en je hebt er een aantal met ijs.
Wat zijn de meest gedronken koffiesoorten? Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding. Door de koffie gedurende verschillende tijdsduur te branden, ontvouwen de verschillende delicate smaken zich.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Het verschil tussen een latte macchiato en een latte zit in de volgorde van de bereiding. Bij een latte macchiato wordt eerst de melk opgestoomd en vervolgens de espresso aan de melk toegevoegd. Bij een latte voeg je de melk toe aan je koffie.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2023! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
Als je een espresso wilt, bestel je in Wenen een Mokka. Je krijgt dan een klein kopje sterke espresso. Soms staat deze koffie ook op de kaart als Kleiner Brauner.
Welke koffiesoort heeft de minst sterke smaak? Een latte wordt over het algemeen beschouwd als de minst intense koffie. Gemaakt met vers gezette espresso, wordt de smaak minder intens door de hoeveelheid toegevoegde melk, waardoor hij zoeter en zachter van smaak wordt.
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
Een caffè latte bestaat voor een derde deel uit espresso en twee derde deel gestoomde melk met daarboven een heel dun laagje melkschuim. Het verschil met de latte macchiato is dus de verhouding tussen de melk en het melkschuim. De caffè latte wordt ook wel een café au lait of grand crème genoemd.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is.
Wat is een Americano? Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Mokka, ook wel mocha genoemd en soms zelfs – ten onrechte – mocaccino, combineert de zachtheid van melk met karaktervolle koffie, speciaal voor de fijnproevers. Deze zeer geapprecieerde drank heeft nochtans enkele geheimen voor sommigen onder ons.
Een Cappuccino bestaat voor 1/3 uit espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Bij een Cappuccino wordt de melk en en daarna het schuim op een vers gezette espresso gegoten.