hoogstwaarschijnlijk is je boter of olie waarin je bakt niet heet genoeg. Koop ze voor in de oven. Leg ze bevroren op bakpapier op de bakplaat in de voorverwarmde oven, 1x omdraaien tijdens de kooktijd en ze zijn prima. Succes!
direct dicht als het vet goed heet is en hierdoor kan er geen vet door de panade doordringen. Dit maakt ze nl. slap. Nu nog even bakken en zorgen dat ze niet te lang bakken, want dan worden ze te donkerbruin.
Koekenpan: Laat de boter smelten in een koekenpan op middel hoog vuur. Als de boter is gesmolten leg je de bevroren vissticks in de boter en laat je ze bakken voor 2 minuten. Na ongeveer 2 minuten draai je de visstick voorzichtig om, herhaal dit een paar keer totdat je mooie krokante vissticks hebt.
Ze worden niet hard genoeg en als ze dat wel worden laat de bovenkant los van de binnenkant. Of ze vallen gewoon uit elkaar.
Vaak gaat het nogal spetteren als je vissticks bakt in de koekenpan. Om dit te voorkomen kan je een beetje grof zout in je olie in de pan strooien en je zult zien dat vis en vlees veel minder zullen gaan spetteren.
Je kunt natuurlijk een kookthermometer of vleesthermometer gebruiken om te checken of je vis gaar is. Steek de thermometer in het midden van de vis en check wat de thermometer aangeeft. De binnenkant van de vis moet ongeveer 60 tot 62 graden zijn.
Bij het verwerken van vochthoudende producten zal olie wat meer spetteren, maar daarentegen is het verwijderen van oliespetters veel eenvoudiger dan het verwijderen van vetspatten van boter. In olie kan bijna alles gebakken, gefrituurd of gegrild worden, maar houdt rekening met de temperatuur.
Als de vis nog nat is als je 'm in de pan bakt, zal de vis gaarstomen in plaats van krokant bakken. Grote kans dat je vis dan uiteindelijk in een plas water ligt en gemakkelijker uit elkaar valt. Dep daarom voor het bakken de vis droog met een stuk keukenpapier en breng daarna op smaak met bijvoorbeeld zout en peper.
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
Iglo en VisMarine zijn het lekkerst: knapperig, een mooie kleur en een lekkere smaak. De deskundigen gaan vrij gelijk op met de kinderen. Zelf vinden ze de zelfgemaakte vissticks het lekkerste. Van de andere vissticks scoort Iglo het beste, met een 6,7.
IN DE FRITUURPAN: Verwarm de frituurpan op 170°C. Bak de diepvries Vissticks (maximaal 8 per keer) gedurende 4 minuten op 170°C.
Oven: Verwarm de oven voor op 220°C. Verwarm de bakplaat mee voor knapperige Vissticks. Bedek de hete bakplaat voorzichtig met bakpapier en plaats de diepvries Vissticks op het bakpapier. Bak in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
Goed nieuws, want 1 portie van 5 omega 3 vissticks bevat ruim 324 mg Omega 3! Daarnaast zijn vissticks een goede bron van selenium en vitamine B12. Selenium ondersteunt een normale schildklierwerking en zorgt mede voor een goede weerstand.
Ontdooien is niet nodig. Iglo Vissticks bevatten rauwe vis. Zorg ervoor dat het product goed doorbakken is.
Vissticks zijn gemakkelijk om in de airfryer te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is de airfryer voorverwarmen op 180°C. Vervolgens plaats je de vissticks in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat de vissticks vrij in het mandje liggen. De vissticks zijn klaar na 12 minuten.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Bescherm je visfilet zonder vel bijvoorbeeld met een dun laagje bloem. Dat zorgt ook voor een lekker dun bruin korstje. Of paneer de vis door de filet eerst licht te bebloemen, dan door een badje van losgeklopt ei te halen en als laatste met wat paneermeel of pankokruimels te bedekken.
Bak in hete olie tussen 180 en 185 graden. Gebruik oliën met onverzadigde vetzuren, deze zijn gezonder. Voor een optimaal resultaat moeten de producten in de olie drijven. Afhankelijk van de temperatuur en het product worden ze in 5 tot 7 minuten goudbruin gebakken.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Als je een stuk koud vlees in de pan legt, wordt het water in het vlees meteen heel heet en verdampt het. Omdat de damp in het vet wordt gevormd, ontstaan er belletjes. Die komen naar boven en springen kapot. Daardoor spat het vet.
Het vet uit de boter is goed bestand tegen redelijk hoge verhitting, dus om in te bakken. De melkeiwitten kunnen inderdaad die hoge temperatuur niet verdragen en verbranden. Het water gaat verdampen en spettert dan.
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen. Vooral de combinatie van olie en textiel vormt een groot brandrisico.