Een specialist kan de patiënt altijd terugverwijzen naar de huisarts en in de brief huisarts advies geven over een nieuwe verwijzing. Verschijnt de patiënt op de dag van het eerste consult in het ziekenhuis zonder verwijsbrief, dan wordt de patiënt beschouwd als zelfverwijzer en moet hij/zij de zorg zelf betalen.
Een verwijzing of doorverwijzing in de zorgverlening duidt erop dat een hulpverlener een zorgvragende doorstuurt naar een andere hulpverlener. De doorverwijzende hulpverlener is veelal werkzaam in de eerstelijnszorg, hoewel dit geen eis is, en is daardoor rechtstreeks toegankelijk voor de zorgvrager.
Wanneer verwijsbrief voor specialistische zorg
De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
In Nederland ga je meestal eerst naar je huisarts met medische klachten. Zo nodig verwijst hij je door naar een medisch specialist of een andere zorgverlener.
Geldigheid verwijsbrief Een verwijsbrief is een jaar geldig; d.w.z. dat de maximale termijn tussen het uitgeven van de verwijsbrief door de huisarts en het eerste polikliniekbezoek een jaar mag bedragen. Dit moet niet verward worden met 'jaarlijks een nieuwe verwijsbrief aanvragen'.
In de meeste gevallen wordt niet doorverwezen
Heel veel klachten, waarmee mensen de huisarts bezoeken gaan vanzelf weer over of kan de huisarts prima zelf behandelen. Belangrijke redenen om niet direct te verwijzen zijn: Er is geen acuut gevaar. Vaak wordt wordt nog even afgewacht hoe de klachten zich ontwikkelen.
naam en bsn van de patiënt; type behandelaar waarnaar wordt verwezen; naam, functie en agb-code van de verwijzer; datum afgifte verwijsbrief.
Zonder verwijsbrief heeft u geen toegang tot de verzekerde zorg. Hebt u nog geen verwijsbrief, maak dan eerst een afspraak bij de huisarts en vraag erom. De huisarts kan u alleen doorverwijzen als er een vermoeden is van een stoornis. Neem de verwijsbrief mee naar de eerste afspraak.
Voor een eerste afspraak in het ziekenhuis heeft u een geldige verwijzing nodig. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening.
Doorverwijzing kan verwijzen naar: Verwijzing (zorg), doorsturen (bijvoorbeeld door een huisarts naar een specialist) Doorverwijzing (naslagwerken), de aandacht naar iets anders leiden (namelijk van een opgezocht woord naar een bespreking elders)
In detail zijn de regels als volgt: Wanneer heeft een patiënt een (nieuwe) verwijsbrief nodig? Een patiënt die voor het eerst met een nieuwe zorgvraag bij een specialist komt, heeft altijd een verwijsbrief nodig. De verwijsbrief is alleen geldig voor de vraagstelling die de huisarts hierin heeft geformuleerd.
De bronverwijzing kan zowel aan het begin, in het midden als aan het einde van een regel of alinea staan. De schrijver van de tekst mag zelf bepalen waar de verwijzing komt te staan, als voor de lezer maar duidelijk welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.
Rechtstreeks naar de spoedeisende hulp
Het kan gebeuren dat u overduidelijk met spoed hulp nodig hebt. Natuurlijk kunt u dan zonder verwijzing van de huisarts bij de SEH terecht. Bijvoorbeeld als u gewond raakt bij een ongeval, of als u te ziek bent om op een huisarts te kunnen wachten.
Als het gesprek met de huisarts niet naar uw tevredenheid verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris.
Geldigheidsduur verwijsbrief
Een verwijzing is 1 jaar geldig ten opzichte van de afgiftedatum (tenzij anders aangegeven). Dat betekent datbinnen deze termijn voor de patiënt in het ziekenhuis een eerste contact moet zijn geweest.
Een verwijsbrief blijft geldig zolang de patiënt onder behandeling/controle blijft, ook in het gevalvan bijv. tweejaarlijkse controles. De patiënt wordt dan gezien op verzoek van de behandelaar. In het dossier moet wel worden aangegeven dat de patiënt nog voor controle komt.
De zorgverzekeraar neemt deze kosten volledig voor zijn rekening. Maar verwijst de huisarts door naar een specialist, dan kunnen de tarieven van genoemde oplopen tot rond de 600 euro. De precieze tarieven zijn afhankelijk van het ziekenhuis en de zorgverzekeraar van de patiënt.
Een huisarts mag alleen iemand weigeren in de volgende situaties: De praktijk zit vol. De patiënt heeft een reisafstand langer dan vijftien minuten tot de praktijk. Er is een verschil in visie op zorg tussen de patiënt en de huisarts (bijvoorbeeld bij abortus)
U kunt naar een willekeurige huisarts, apotheker of, in noodgevallen, naar een eerste hulppost bij u in de buurt. Een arts of zorgverlener moet alle medisch noodzakelijke en spoedeisende zorg bieden.
Hoelang is een verwijzing geldig? Een schriftelijke verwijzing vanuit de 1ste lijn is 1 jaar geldig ten opzichte van de afgiftedatum, tenzij anders staat aangegeven op de verwijzing.
De norm is dat je in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen bij jouw huisarts terecht kunt. De maximale toegangstijd is 3 werkdagen. Wanneer een huisarts een overvolle agenda heeft, is het wenselijk om maximaal 3 werkdagen aan te houden. Het is belangrijk om te weten dat het hier gaat om een richtlijn.
Een specialist kan de patiënt altijd terugverwijzen naar de huisarts en in de brief huisarts advies geven over een nieuwe verwijzing. Verschijnt de patiënt op de dag van het eerste consult in het ziekenhuis zonder verwijsbrief, dan wordt de patiënt beschouwd als zelfverwijzer en moet hij/zij de zorg zelf betalen.
Het gesprek
Wees altijd eerlijk. Beschrijf uw klachten zoals ze zijn, maak ze niet erger en zwak ze ook niet af. Het is belangrijk dat de huisarts een goed beeld krijgt van uw klachten. U kunt eerlijk zeggen wat u van uw arts verwacht.