Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
IMEX Glyfosaat onkruidbestrijder wordt opgenomen door het blad en doet vervolgens in de plant zijn werk. Deze bekende tegenhanger van Roundup bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als in Roundup: 360 gram glyfosaat per liter. Na contact met de grond wordt deze onkruidverdelger snel geïnactiveerd en afgebroken.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Het hete water kan met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of handspuitbalk worden gesproeid.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero of Bromory aan. Greenfix Zero en Bromory zijn glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Een gestabiliseerde onderlaag van gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid bijna niet doorheen komt. Een laag van 5cm Grind erop (met grindplaten om te voorkomen dat het grind teveel verschuift) en de onderlaag wordt nog beter afgedekt van zonlicht en voedingsstoffen.
Hoe minder voegen, hoe minder de kans op onkruid op je terras. Kies voor polymeer voegzand in plaats van gewoon voegzand. Dit voegzand vormt een stevige basis tussen je tegels, waardoor er geen ruimte is voor onkruid. Kies voor een waterdoorlatend soort om afwateringsproblemen te voorkomen.
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Azijn is een zuur en zuren hebben een proton waar ze vanaf willen. De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft.
Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant. Hierdoor sterft deze helemaal af.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
De voordelen van een onkruidbrander
De wandcellen zullen hierdoor meteen stukgaan. Het gevolg hiervan is dat het onkruid in kwestie niet alleen uitdroogt, maar vervolgens ook afsterft. Wanneer je er voor kiest om onkruid te verwijderen met een onkruidbrander zal je kunnen vaststellen dat dit zeer efficiënt werkt.