Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten.
Haal de kroketten uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Doe dit maximaal 24 uur tevoren. De uitzonderingen zijn aardappelkroketten en garnalenkroketten.
Verwarm de frituur voor naar 180° Celsius. Leg maximaal 3 kroketten tegelijk in de frituur om openbarsten te voorkomen. Frituur de kroketten voor minstens 5 tot 6 minuten, ontdooide kroketten kunnen iets korter: ongeveer 4 minuten. Laat de kroketten na het bakken even uitlekken op wat keukenpapier.
Vooraleer je start met de bereiding van je kroketten, is het belangrijk om te beseffen dat vocht absoluut uit den boze is. Als er vocht in je vulling of korst zit, zal je kroket openbarsten. Iets wat je uiteraard wil vermijden tijdens het kerstdiner!
De makkelijkste manier is om ze te frituren op 180 graden totdat ze een goudbruine korst hebben. De minder makkelijke manier, die ik natuurlijk heb gevolgd, is door de kroketten in een pan te bakken. Giet wat olie (bijv. zonnebloemolie) in een pan.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Gekoelde snacks moeten op 180 graden gefrituurd worden: Bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 3 minuten, garnaalkroketten groot 4 minuten, kalfskroketten groot 5 minuten.
Het bakken
Het bakken van de kroketten doe je best in de frituur in arachideolie van 180 graden. Bak niet te veel kroketten samen: als ze tegen elkaar komen, bestaat de kans dat ze openbarsten. Bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Het beste antwoord. Neem een steelpannetje, gebruik nooit boter of iets dergelijks,(daar zit vocht in) maar een willekeurige olie. Iets boven de dikte van de kroket vullen, heet laten worden, de juiste temperatuur is wanneer je een spatje water hoort sissen.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Baktijden: ontdooid ± 5 minuten (max. 7 minuten), bevroren ± 10 minuten (max. 11 minuten). Bak in een normale frituurpan niet meer dan 4 tot 5 kroketten tegelijk.
Tip 2: Frituur geen gepaneerde producten als bitterbal, kroket, kaassoufflé en nasischijf. Dan gaat het frituurvet veel langer mee. Als je gepaneerde producten frituurt, zeef dan die keer in ieder geval. Maak je eigen fritessaus.
Hoe lang en op welke temperatuur frituren? Bijvoorbeeld kroketten, bitterballen, frikandellen, loempia's, een bamihap, nasischijf en kaassoufflés. Alles wat je nodig hebt is een frituurpan, zonnebloemolie of frituurvet, schuimspaan en een bord.