Een rollade is een opgerold stuk vlees da met een netje bij elkaar wordt gebonden. Je kan een rollade na braden zowel warm als koud eten.
bereidingstip:U kunt de rollade 1 dag van tevoren bereiden. Bak hem nog niet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bak 75 min.
Als de varkensrollade goed is voorgegaard hoeft deze niet meer te garen in bijvoorbeeld een oven, maar alleen nog worden opgewarmd. Een mogelijkheid daarvoor is om het au bain-marie te verwarmen. Zet dan een ingevette pan of kom met daarin de rollade in heet (niet kokend) water tot het vlees voldoende opgewarmd is.
Zet het vuur laag en braad de rollade in ongeveer 40 minuten gaar, met deksel schuin op de pan. Keer de rollade regelmatig om. Haal de rollade uit de pan en laat 10 minuten rusten op een bord, afgedekt met aluminiumfolie.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Is de rollade goudbruin? Laat 'm dan zo'n 15 minuten afkoelen. Leg de rollade met het bakvocht in een ovenschaal, prik een kernthermometer in de kern en zet de ovenschaal in de oven tot de kerntemperatuur van de rollade 59 graden Celsius heeft bereikt.
Varkensvlees blijft het lekkerst als je het even opwarmt in de magnetron. Spareribs opwarmen? Bedek ze met folie en verwarm in de oven op 170°C. Worst in de magnetron opwarmen is het beste.
Bak het vlees in olie of boter altijd eerst aan en aan alle kanten goed dicht. Dit zorgt ervoor dat alle sappen in het vlees blijven en het vlees niet te erg uitdroogt. Bak het vlees verder gaar op een zo'n laag mogelijke temperatuur. Heb je veel tijd probeer dit uit op bijvoorbeeld 150 °C.
Hoeveel rollade per persoon? Wij rekenen op 150 tot 200 gram vlees per persoon. De rollade is al licht gezouten, extra zout en peper laten wij aan u over. De rollade 5 minuten rondom bruin braden in de braadpan met een half pakje boter.
De rollade braden in pan, met een klein beetje boter, rondom dichtschroeien. Daarna de wijn toevoegen en het geheel een uur laten gaar stoven. Doe de rollade daarna in de aluminiumfolie, zo behoud je de sappen en droogt de rollade niet uit.
Gaar de varkensrollade tot een kerntemperatuur van 62°C. Keer de rollade in de pan, oven of op de barbecue regelmatig om. Laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.
Het midden van de rollade moet dan een kerntemperatuur van 50°-55° Celsius bereiken. Als je je rollade echt medium-rare wilt, dan wil je een kerntemperatuur tussen 55°–58° Celsius en als je je runderrollade medium wilt hebben dan is de kerntemperatuur 60°-63°.
Laat de rollade 10 minuten buiten de oven staan, even iets terug koelen voordat hij de oven in gaat. Bekijk een kerntemperaturen schema om te besluiten tot welke kerntemperatuur u de rollade in de oven laat staan.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Wil je het gebraad toch vooraf klaarmaken? Bereid het dan ineens helemaal. Om het op te warmen, laat je het zachtjes warm worden. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een oven van 60°C.
Besprenkel het geheel met olijfolie, peper en zout en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de groentes gaar zijn. De bloemspruitjes kun je het beste roerbakken met olijfolie, peper en zout. Serveer de rollade in plakken met de geroosterde aardappeltjes en de geroosterde groentes.
De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees. Braad de rollade niet op een te hoge temperatuur! De buitenkant is dan te snel gaar en het vlees wordt droog!
Als je het vlees voorzichtig insnijdt, is deze een beetje wit of lichtroze van kleur. Dan is het gaar. Haal de rollade uit de pan, dek het af met wat aluminiumfolie en laat het vlees nog even rusten.
BRAAD-EN GRILLTIJDEN: Runderrollade (rosé gebraden): 25 minuten braden per 500 gram. Wil je de rollade well done gebraden, hanteer dan 30-35 minuten braadtijd per 500 gram. Laat een rollade na het braden of grillen altijd een aantal minuten rusten voordat je hem aansnijdt!
Doe ruim braadboter in een geschikte braadpan. Schroei de rollade rondom dicht op hoog vuur. Zet het vuur laag en voeg een kwart liter water(of bijv. wijn of bouillon) toe en laat de rollade een 1 uur en 45 minuten sudderen.