Gebruik een kledingkast om je kleding, schoenen, kussens, dekens en beddengoed in te bewaren. Kleinere opbergers naast je bed, zoals een nachtkastje of plank, zijn handig voor een lampje, boeken, een wekker of een glaasje water.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht. Je broeken sorteren op kleur, zorgt er niet alleen voor dat jij sneller de broek hebt gevonden die jij zoekt, maar ook voor die aesthetically pleasing look.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
Conclusie over was vouwen of hangen
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol.
Standaard kledingkast
De diepte van een kledingkast is minimaal 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van een kledinghanger. Liever heb je de kastdiepte nog iets ruimer, zo'n zestig centimeter, zodat je ook dikke truien en winterjassen probleemloos kunt ophangen.
Van lage nummers naar hoog (volgorde van je bonnenboekje). Hang de voorkant van de jassen richting de balie, zodat alle jassen dezelfde kant op hangen. Hang alle jassen op een rek van de zelfde kant in. Als de jassen vrij los tegen elkaar hangen, kan je ze even aanduwen zodat er ruimte vrijkomt voor extra jassen.
In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.
Hoeveel paar jeans heb jij door de jaren heen in je kledingkast verzameld? Als dat niet meer op 1 hand te tellen is, dan is het tijd om je garderobe eens flink uit te dunnen. Volgens Cosmopolitan-redacteur en 'spijkerbroekenexpert' Amy Bannerman zijn 5 spijkerbroeken meer dan genoeg.
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast. heel geschikt voor zo'n plek: ingelijste prints, foto's of schilderijen.
Deken of tapijt: schuif de deken of tapijt onder de kast. Dit kan door iemand anders de kast te laten hellen. Vervolgens kan de kast met weinig moeite verschoven worden. Wilt u wel extra hulpmiddelen gebruiken, dan is een steekwagen of een meubelroller/transportroller een goed idee.
Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm. Voor het hangen van extra lange jassen en avondjurken hou je rekening met een hoogte van ± 150 cm.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien. De reden hiervoor? Heel veel bacteriën! Dit komt doordat je 's nachts veel dode huidcellen loslaat en ook nog eens veel zweet.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Gemiddeld heeft een Nederlander zo'n 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
Koop geen enkel kledingstuk tijdens de week van Black Friday!